Naar artikel

Strategie Kwik Fit is niet remmen onderhouden, maar vervangen onderdelen wanneer ze kapot gaan. Is dat normaal? Kostte ons 1.809 euro...

Vraag gesteld door Mitsubishi Eddy op 11 mei 2018

Sinds wij onze Mitsubishi Lancer Wagon uit 2009 kochten in 2013, hebben wij het onderhoud in handen van Kwik Fit gegeven. Wij kochten de auto met 70.000 km op de teller, nu staat er 125.000 km op. Twee grote beurten en twee kleine beurten heeft de auto in die tijd gehad. Bij de laatste grote beurt viel het mij op dat er geen remvloeistof was vervangen, stond niet op de rekening. We hebben wij steeds grote kosten aan vervangen van remonderdelen. 3 remtangen zijn inmiddels vervangen en de alle schijven voor en achter. Inmiddels 1.809,85 alleen aan remonderdelen. Afgelopen 8 mei remschijven en blokkken achter. Ik vroeg de manager toen waarom ze geen onderhoud doen aan de remmen. Hij vertelde me dat het goedkoper is om de remmen niet te onderhouden en de onderdelen te vervangen wanneer nodig. Dat kan toch niet kloppen? Wanneer ik een grote beurt laat gevne, mag ik er toch vanuit gaan dat remleidingen worden gereinigd en remvloeistof vervangen?
Ik heb alle facturen gescand en kan ik toesturen. Ik hoor graag uw reactie en advies.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het onderhoud aan uw auto, en in het bijzonder aan de remmen.

Als u een auto waar dan ook in onderhoud geeft, is dat bedrijf of die persoon verantwoordelijk voor het uitvoeren van het onderhoud zoals dat door de fabrikant wordt opgegeven. Dat is het onderhoud dat de auto volgens de maker nodig heeft om lang mee te kunnen en de veiligheid te kunnen garanderen.

Remvloeistof wordt in de regel elke twee jaar vervangen. U biedt aan de rekeningen aan ons toe te sturen. Dat aanbod neem ik graag aan, want dan kan ik er hopelijk meer over zeggen. U kunt een scan of leesbare foto sturen naar experts@anwb.nl.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Dank voor het toesturen van de facturen.

Een totale remmenrevisie is bij deze kilometerstand (122.000 en 125.000) niet ongewoon. Bij 93.000 km zijn de remblokken al eens vervangen, in 2018 de remschijven voor en achter mét bijbehorende remblokken, die zoals gebruikelijk vergezeld gaan met nieuwe remschijven. Of vervanging van de schijven ook nodig was kan ik niet achterhalen.

Het is wel op zijn minst vreemd dat er ook remschoenen in rekening worden gebracht, want deze auto heeft geen remschoenen. Dat kan niet anders dan een vergissing zijn. De remschoenenset staat op de rekening van 8 mei 2018, onderdeelnummer Mits BS902, € 180,-.

Laat u weten hoe het is afgelopen?***

Reactie van Mitsubishi Eddy:

Beste Erik Jan, dank voor het beoordelen van de facturen. Met name van de drie remtangen die vervangen zijn, vraag ik me nog steeds wel af, of dat ook nodig was geweest indien om de twee jaar tijdens de grote beurt de cilinders gereinigd waren en de remvloeistof was ververst.

De remschoenenset betreft de handrem, bij onze auto zijn achter remschijf en trommelrem van de handrem in een onderdeel verwerkt. Het oude onderdeel en de remschoenen van de handrem hebben ze me bij Kwik Fit laten zien toen ik de auto ophaalde. dus daarvoor korting vragen gaat niet lukken.