Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te tanken in mijn Opel Vectra 2.2

Vraag gesteld door pinofrt op 9 oktober 2018

Mijn Opel Vectra C 2.2 dateert uit 2005. deze motor kan geen E10 hebben ivm te verwachten schade. Nu zijn de benamingen van benzine veranderd in E5, E10. Ik mis daarbij de vertrouwde 98.
Wat kan (moet) ik nu gaan tanken om geen schade te verwachten?
In Frankrijk tank ik al jaren 98 omdat er (bijna) geen 95 meer tekrijgen is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat te tanken in uw Opel Vectra 2.2.Deze direct ingespoten benzinemotor is inderdaad niet geschikt voor E10.

Het is inderdaad de bedoeling dat E10 definitief in Nederland aangeboden gaat worden en dat er dus een verplichting zal komen. Dat houdt in dat tankstations verplicht E10 moeten aanbieden. Het tijdspad voor die verplichting is nog niet helemaal uitgestippeld maar de staatssecretaris heeft recent uitgesproken dat dit voor 2020 zal zijn.

Zoals het er nu naar uit ziet zal de verplichting in Nederland niet inhouden dat Euro95 vervangen wordt door E10 maar mogen Euro95 en E10 naast elkaar worden aangeboden. Dat het mag wil natuurlijk nog niet zeggen dat het ook gaat gebeuren. De meeste tankstations hebben 2 ondergrondse opslagtanks voor benzine’s, nu vaak één voor Euro95 en één voor een Premium Brandstof met octaangetal 98. Een extra opslagtank plaatsen is behoorlijk prijzig en zeker niet alle tankstations zullen die investering kunnen of willen doen. Dan wordt het kiezen of ze naast E10 een premium brandstof of Euro95 (E5) willen aanbieden.

Wanneer de gebruikelijke Euro95 (E5) als alternatief voor E10 niet beschikbaar is zal Euro98 (E5) als alternatief wel altijd beschikbaar zijn. Een bijmenging van maximaal 5% is voor uw auto geen probleem wanneer u noodgedwongen over moet stappen op Euro98. Feitelijk ontstaat er een soortgelijke sitatie zoals al 'n poosje in Frankrijk met altijd een alternatieve benzine om uw Vectra daarop te laten rijden.

Wat vindt de ANWB?
De ANWB steunt het zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstof en naar manieren om de CO2 uitstoot door verbranding van brandstof te verminderen. Toevoegen van ethanol aan benzine is zo’n alternatief. Wel pleiten we ervoor dat ook E5 (Euro 95 en/of SuperPlus) beschikbaar blijft als E10 verplicht wordt, en dat de invoering niet gaat leiden tot lastenverzwaring voor automobilisten.