Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik ben voornemens een andere auto te kopen. Wat is nu wijsheid? Een auto met een 1,5 l motor met turbo of een 2,0 l motor. Het aantal pk is beide 165

Vraag gesteld door CoDa op 16 november 2015

De motor- inhoud wordt steeds kleiner terwijl de vermogens nagenoeg gelijk blijven. De auto moet een caravan trekken van ca 1500 kg in de bergen van Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een motor met kleine cilinderinhoud mét turbo een betere keuze is als een zónder turbo met en duidelijk grotere cilinderinhoud.

Een voordeel van de turbo is dat het maximale koppel (trekkracht) bij een laag toerental al beschikbaar is. Dat heeft zeker z'n voordelen, zéker om vanuit stilstand wat makkelijker weg te komen in bijvoorbeeld in een bergachtige omgeving. Er zijn echter ook autofabrikanten die duidelijk de turbo buiten de deur houden en dus een uitgesproken een ander visie hebben. Daar is zeker wat voor te zeggen omdat de gedownsizede turbo motoren geen probleemloze status hebben. Gelukkig hebben deze motoren inmiddels wel een technische evolutie doorgemaakt maar vrij van problemen zijn ze nog niet.

Om uw vraag nog wat gedetailleerder te kunnen beantwoorden is het misschien zinvol om te weten welke auto's het betreft. Ik kan dan nóg gerichter een beeld geven van de trekeigenschappen en de voors en tegens benadrukken.