Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

beste snelheidsindex nieuwe banden

Vraag gesteld door Bernard W op 29 juni 2017

Mijn auto rijdt maximaal 180 km/uur. Ik wil nieuwe zomerbanden kopen maar heb de keuze tussen V (<240 km/uur) of Y (<300 km/uur) banden. De Y banden zijn goedkoper, maar is het eigenlijk wel verstandig om banden met veel hogere snelheidsindex te nemen? Zijn er mogelijke nadelen op het rijgedrag, bijvoorbeeld lawaai of rij-comfort, wanneer een hogere dan noodzakelijke snelheidsindex wordt gekozen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft de keuze tussen banden met verschillende snelheidscoderingen.

Een veel hogere snelheidscodering dan voor uw auto noodzakelijk is, levert geen voordelen op, behalve in dit geval dan een lagere aanschafprijs. Hogesnelheidsbanden zijn geconstrueerd op snelle rotatie, maar die eigenschappen worden in uw geval nooit benut.

De levensduur van banden met hoge snelheidscodering kan korter zijn, ze slijten sneller. Doordat er in hogesnelheidsbanden meer natuurrubber zit, worden de banden bij lage temperaturen sneller hard. Zomerbanden hebben al geen wintereigenschappen, maar hogesnelheidsbanden zijn nog meer in het nadeel bij winterse temperaturen, dus ook op een droge, schone weg.