Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

automotor peugeot 308

Vraag gesteld door JG39 op 11 mei 2018

Beste,
De motor van mijn peugeot 308 sw 1.6 vti (benzine) van bijna 10 jaar oud heeft de geest gegeven. Kilometerstand 153000 km. Auto is altijd bij de dealer onderhouden en zelf rij ik al ruim 15 jaar peugeot. Reparatie met vervangende motor is dermate duur dat dit meer kost dan de auto waard is. Kosten 6800 euro, waarde auto ligt rond de 4500 euro. Vraag heb ik recht op een coulance-regeling of iets dergelijks? Ben inmiddels wel weg bij dit merk en garage, en de nieuwe garage heeft de auto gekocht.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De motor van uw auto is stuk. Vervangen kost 6800 euro. U vraagt of u recht heeft op coulance

Of er een coulanceregeling is zou u bij de dealer na kunnen vragen. Is er geen coulanceregeling, dan kunt u zich beroepen op de wet.

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek 6 maanden of langer na aankoop, dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en onderhouden.

U zult de verkoper de gelegenheid moeten geven om het gebrek op te lossen. U geeft aan dat de auto al door en andere garage is gekocht. Is de auto al hersteld, dan heeft u juridisch gezien geen mogelijkeden meer om de verkoper aan te spreken.

In uw geval betreft het een auto van 10 jaar oud. Bij een dergelijke leeftijd moet u rekening houden met gebreken. Is de verkoper coulancehalve niet bereid om u tegemoet te komen, dan zie ik weinig mogelijkheden om de verkoper aan te spreken.

Informatie over uw rechten na aankoop vindt u graag naar onze website.