Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil Skoda Octavia Combi 1.4i en 1.8i

Vraag gesteld door Eddy Joon op 8 december 2015

Wij zij bezig een nieuwe leaseauto uit te zoeken. Onze voorkeur gaat uit naar een Skoda Octavia Combi Style B line 1.8i (B) Die heeft veel ruimte voor onze kanospullen en we kunnen onze caravan er moeiteloos mee trekken. Die is nu op max gewicht 1000 kg maar dat kan veranderen in de toekomst. de Skoda verkoper beweert echter bij hoog en bij laag dat wij dan ook de 1.4i kunnen kiezen zonder enig probleem. Ook al komt er een caravan van max 1350 kg. Is dat zo?

Wij hebben argwaan gekregen bij verkopers die dit klakkeloos beweren. Momenteel rijden wij een Nissan Quasqai 1.6 (B) waarbij de verkoper dit ook volhield. Echter zodra wij een heuveltje moeten nemen vanuit stilstand zijn er problemen met deze auto, ook zonder dat er iets achter hangt. Met mijn oude Fiat Doblo Cargo 1.9 JTD kon ik onze caravan, een Chateau 380, zonder moeite over het gebergte heen trekken van het Zwitsers natuurreservaat, dat is gebeurd nadat we verdwaalden. Onze Nissan kan dat echt niet aan.

Om wederom een debacle te voorkomen deze vraag. Ontlopen de 1.4i en de 1.8i versie elkaar zo weinig dat we zonder risico de 1.4i kunnen kiezen. We hebben af en toe ook een kanotrailer met 6 Canadese kano's achter onze auto in Nederland. Mogelijk in de toekomst ook in de Ardennen en de Eifel.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De Skoda Octavia 1.4 TSI met 110 kW (150 pk) kan goed uit de voeten met een caravan van 1350 kg en een beladen auto. Een helling van 14% moet vanuit stilstand te doen zijn en de motor heeft voldoende reserves om op snelheid comfortabel met het verkeer mee te kunnen, ook in heuvelachtig of bergachtig gebied. Het verschil met de 1.8 is klein en staat waarschijnlijk niet in verhouding tot de hogere leaseprijs of bijtelling.
Als uw Nissan Qashqai 1.6 de oudere versie is, dus zonder turbo, dan kunnen uw ervaringen goed kloppen met de cijfers. Die auto heeft volgens ons rekenprogramma een hellingspercentage van 8% en heeft weinig tot niets over op snelheid.

Het grote verschil tussen de 'oude' Qashqai en de Octavia's is de trekkracht van de motor, het koppel. Dank zij de turbo is het koppel van zowel de 1.4 als de 1.8 Octavia een mooie 250 Nm, die ook nog eens bij een laag toerental beschikbaar is. De Qashqai komt niet verder dan 156 Nm, en bereikt dat pas bij 4400 toeren.

Het koppel van de beide Octavia's is gelijk. Het verschil is het vermogen, maar de vraag is of u die 30 pk extra ook echt nodig gaat hebben. 150 pk moet de klus zeker kunnen klaren.