Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem vervangen

Vraag gesteld door Kinge op 19 april 2018

Het gaat om een 2.2 TD4 Automaat HSE 152 PK. De auto is van mei 2007, is dit jaar dus 11 jaar oud en heeft ongeveer 190.000 km gereden. Ik hoorde een paar dagen geleden voor het eerst dat de distributieriem bij 240.000 km of na 10 jaar vervangen zou moeten worden. Over die 10 jaar ontstond twijfel.
Nu sta ik op het punt om naar het buitenland (Frankrijk) te vertrekken. Is het risico in te schatten als ik 1 jaar te laat ben maar 50.000 minder dan 240.000 km heb gereden? Ik heb pas ergens gelezen dat de distributieriem het ook wel eens (ruim) vóór 240.000 km of eerder dan 10 jaar kan begeven...

PS De auto is de laatste jaren niet bij de merkdealer in onderhoud geweest.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het onderhoud aan de distributieriem van uw Land Rover Freelander.

De voorgeschreven vervangingstermijn is inderdaad 240.000 km/ 10 jaar, uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Naast een kilometrage is er dus ook een leeftijd bepalend voor de minimaal te verwachten levensduur. Feitelijk ondergaat de riem ook een bepaalde veroudering waardoor er in dit geval bij 10 jaar vervanging wordt aanbevolen.

Hoe groot het risico is dat de riem alsnog breekt valt niet in te schatten. Uiteindelijk is de minimaal te verwachten levensduur verstreken en zou het breken in theorie op elke hoek van de straat kunnen gebeuren. Dat ligt nét zo in de lijn der verwachting als dat u over een jaar nog altijd probleemloos rijdt. Een feit is dat het tóch moet gebeuren. Wanneer het lukt vóór de vakantie, dan krijgt dat uiteraard de voorkeur. En anders dus na de vakantie op een zo kort mogelijk termijn. Maar dit soort risico's vooraf zijn niet in te schatten, mits iemand over een glazen bol kan beschikken.