Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zoeken van vervangende hoofdremcilinder

Vraag gesteld door RonaldBuist op 8 augustus 2018

L.S.,
Ik ben materiaalman van de Stichting Huifbedrijden Hoeksche Waard; wij rijden met een huifbed voor gehandicapten (zie www.huifbedrijden.hoekschewaard.nl); het huifbed wordt door paarden getrokken en de voetbediende trommelremmen werken nauwelijks; de kabelbediende handrem op dezelfde trommelrem werkt goed; Bij een revisie zijn de remschoenen en de lagers vernieuwd; daarnaast is de remleiding vernieuwd (1 leiding met T-splitsing naar de wielen), verlegd en ingekort, en het remolie-reservoir toegankelijk gemaakt ; Naar mijn idee is de verhouding tussen de remcilinders in de wielen en de (hoofd)remcilinder die door de voetpedaal wordt bediend niet goed.
De rem is erg hard. Je hebt nagenoeg geen slag voordat je (geringe) remweerstand voelt.
Als je een kleinere boring hebt in de hoofdremcilinder, heeft dat verschillende gevolgen.
1) door de kleinere boring bereik je bij dezelfde pedaalkracht een grotere remdruk en dus ook een grotere remkracht waarmee de remschoenen tegen de trommel drukken;
2) door de kleinere boring moet je een langere slag maken, voordat er voldoende olie is verplaatst om de remschoenen tegen de trommel aan te laten komen; dit ervaar je als een langere slag van het rempedaal; en 3) door de grotere remdruk zullen de olievoerende onderdelen meer oprekken (waarschijnlijk zal dit effect gering zijn).; ik heb geen gegevens van de hoofdremcilinder; als ik aanneem dat de boring van de hoofdremcilinder gelijk is aan de diameter van de stang die de hoofdremcilinder in gaat, hoe vind ik een geschikte hoofdremcilinder met een diameter van bijv. ca. 7 mm?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een passende oplossing voor een beter werkend remsysteem voor de huifkar van uw stichting.

Het probleem is duidelijk en de uitdaging is inderdaad een hoofremcilinder te vinden die een beter pedaal gevoel geeft met uiteindelijk een beter remvertraging. Het is feitelijk 'n beetje maatwerk waarvoor u het beste kunt aankloppen bij deze specialist in verschillende remsystemen. Het bedrijf geeft ook aan het een uitdaging te vinden om tot een oplossing te komen.