Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

maximaal trekgewicht MINI Counrtyman

Vraag gesteld door Arjen van Breugel op 17 maart 2018

Op mijn kentekenkaart staat een streepje achter het trekgewicht van de auto. Ik heb contact gehad met de RDW. Deze heeft mij laten weten dat de importeur geen gegevens beschikbaar heeft gesteld voor dit type. Ik moest contact opnemen met de MINI importeur. Deze geeft ook aan dat er geen trekgewicht beschikbaar is op de (COP) documenten.
Technisch gezien kan de auto 1000 kg trekken, in omliggende landen zijn deze gegevens zo beschikbaar. Ik heb ook een originele trekhaak voor deze auto.
Er zijn met mij denk ik vele MINI rijders die met dit probleem zitten.
Ik vraag mijzelf af wat ik mag trekken, ben ik verzekerd?
Kan de ANWB hierin bemiddelen? Het gaat om een MINI countryman Cooper handgeschakeld 1.6 benzine bj 5-2011.

Ik hoop dat een van jullie mij verder kan helpen.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Volgens het kentekenbewijs mag uw auto een Mini Countryman Cooper 1.6 benzine uit 2011 niets trekken en u zou dat aangepast willen zien.

Zoals door de RDW en de importeur aangegeven mag deze auto niets trekken. Dat is vastgelegd in de Europese type-goedkeuring. Deze auto is dus technisch gezien niet berekend om te trekken. Hij zal vast wel iets van zijn plaats krijgen, maar op de langere duur zal er iets kapot gaan en daarom heeft de fabrikant het trekgewicht op 0 gezet om claims te voorkomen.

Dat er toch een goedgekeurde trekhaak voor te koop is komt doordat dezelfde auto, maar dan met automatische versnellingsbak, wel 1000 kg mag trekken.

De situatie kan dus helaas voor u niet veranderd worden. Indien u toch wat gaat trekken kunt u de auto dus beschadigen en u kunt problemen krijgen met politie en verzekering.

Wij kunnen hierin niet bemiddelen omdat importeur en RDW zich aan de regels houden.