Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan het percentage vaste afschrijving in de rekenmodule ANWB autokosten negatief zijn?

Vraag gesteld door maxd op 13 juni 2017

Ik gebruik de rekenmodule autokosten (www.anwb.nl/auto/autokosten#/kenteken) om te beslissen welke jonge occasion aan te schaffen. Na enige dagen werk viel op dat er vreemde resultaten voorkomen. Een golf uit januari 2013 (kenteken 58-zlt-4, 100,000km) zou een vaste afschrijving hebben van -27,8% en daarmee na vijf jaar een hogere restwaarde dan de huidige aanschafprijs. Het is evident dat deze gegevens niet kloppen, het probleem is nu dat hierdoor het nut van de hele database vervalt want welke grote ne kleine fouten zitten er nog meer in de data?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Negatieve afschrijvingen worden meestal veroorzaakt doordat velden niet juist zijn ingevuld. Voorkomende fouten zijn een onjuiste bezitsduur, deze is vanaf de aanschafdatum gerekend. Maar ook bouwdatum of aanschafprijs. De laatste is het bedrag dat betaald is bij aankoop en bij een gebruikte auto niet de oorspronkelijke nieuwprijs.

Een negatieve afschrijving kan ook voorkomen als de auto voor een bedrag ver onder de marktwaarde is gekocht. Bijvoorbeeld een auto die 20.000 euro waard is en voor 10.000 wordt gekocht. Wanneer hier 3 jaar mee gereden wordt is die nog 12.000 euro waard, meer dan de aanschafwaarde. Onze rekenmodellen houden rekening met een afschrijving door het ouder worden (vaste afschrijving) en een afschrijving door de gereden kilometers (variabele afschrijving). Als de restwaarde hoger is als de aanschafwaarde hebben we dus te maken met een negatieve afschrijving. Deze situatie komt normaliter niet voor.

We zullen onze rekenmodule controleren op dit soort situaties. We zijn dan ook heel erg geïnteresseerd in de berekening die u beschrijft. Kunt u ons een print opsturen van de berekening?

experts@anwb.nl