Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

fine tunen van mijn auto

Vraag gesteld door M.J.B op 25 april 2017

Ik bezit een Ford Tourneo Courier met 1.0 motor 3 il. ecoboost van 100pk. Ik wil deze motor fine-tunen. Doel is om d.m.v. meer PK's hem soepeler, zuiniger en krachtiger te maken ( even snel inhalen bijv.). Wat is jullie mening hierover? Wat vinden jullie v.h. optimaliseren van een motor? Voor- en nadelen. M.J.B

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het tunen van uw Ford Tourneo Courier.

U zou altijd de dealer nog kunnen vragen wat een verantwoorde verhoging van motorvermogen en koppel is. Misschien dat er ook een chiptuning aanbod is via de dealer, hoewel we zien dan dit vanuit milieu standpunten veel minder vaak wordt aangeboden.

Van een bekende tuner zien we het aanbod de auto naar 140 pk te brengen en het koppel te verhogen van 170 Nm naar 226 Nm. Dat lijkt me dan ook een verantwoorde ingreep waardoor er inderdaad sprake zal zijn van een soepeler motorkarakter. Een nadeel hoeft er dan ook niet te zijn wanneer u de auto verder ook op een verantwoorde wijze blijft berijden. Het lijkt me wel verstandig voor een bekende tuner te kiezen die óók na de ingreep het resultaat kan laten zien middels een uitdraai van de vermogenstestbank.