Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden in winter

Vraag gesteld door v Hooff. op 29 februari 2016

Wij hebben een tweedehandsauto voor een behoorlijk bedrag gekocht bij een Bovag-garage en er zouden goede, nieuwe banden op komen; dit blijken zomerbanden te zijn, is dit verantwoord?
Ook zou schade onzichtbaar herstelt worden en plekjes bijgewerkt, dit is niet helemaal gebeurt, deze garage spreekt ook over beschadiging en niet over schade en dat vrijwel alle auto's aan de onderkant beschadigt zijn. Ik zag ook krassen die ik eerder niet opgemerkt had en er is zeker een kilometer of 15 mee gereden nadat wij de auto hadden gekocht en in de garage moest blijven voor een onderhoudsbeurt. Is dit gebruikelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een gebruikte auto auto gekocht die is afgeleverd op zomerbanden.

Winterbanden zijn ook gedurende de winter of onder winterse weersomstandigheden in Nederland niet verplicht. Het is dus niet zo dat zowel nieuwe als gebruikte auto's in de winter met winterbanden dienen te worden afgeleverd. Wat dat betreft valt de leverende garage dus niets te verwijten.

Bij de koop heeft u kennelijk afgesproken dat schade hersteld zou worden en beschadigingen bijgewerkt. Wanneer er sprake is van lak beschadigingen die onder de noemer vallen van normale gebruikerssporen zou men met plaatselijk bijwerken aan die afspraak kunnen voldoen. Van de krassen die u later heeft geconstateerd valt niet concreet te bewijzen dat dit ná de koop is ontstaan. In ieder geval zijn de gereden kilometers na de koop niet in dat verband verwijtbaar. Misschien heeft er schadeherstel elders plaatsgevonden en is er een proefrit na de uitgevoerde onderhoudsbeurt gemaakt met gemakkelijk 15 km extra op de teller.

Wat de gemaakte afspraken betreft is het dus van groot belang of er in het koopcontract is vastgelegd welke delen plaatselijk bijgewerkt zouden worden en wat men als zijnde schade zou herstellen.