Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Derde kind op achterbank

Vraag gesteld door Jeroendvs op 2 juni 2018

In onze auto is er geen plek voor 3 autostoeltjes op de achterbank. Wat zijn nu precies de regels per 2018. Wij hebben begrepen dat een derde kind vanaf 3 jaar niet meer in een kinderstoel vervoerd hoeft te worden. Moeten we dan wel denken aan een zitverhoger of mag het oudste kind dan gewoon op de achterbank tussen de 2 andere stoeltjes in met gordel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de regels voor het vervoeren van kinderen.

Buiten de basisregels zijn er ook nog 'n paar uitzonderingen waarvan één voor u van toepassing;

Kinderen van 3 jaar en ouder mogen een autogordel gebruiken in plaats van een kinderbeveiligingssysteem als er op de desbetreffende zitbank al twee kinderbeveiligingssystemen zijn aangebracht en in gebruik zijn, waardoor er geen plaats meer is voor een derde zitje. Dit kind mag niet zonder kinderbeveiligingssysteem op de voorbank worden vervoerd.

Een los zitbooster is dan ook niet verplicht maar indien mogelijk krijgt dat dan wel de voorkeur.
***

Reactie van Portier:

Wij hebben hetzelfde probleem, maar ik heb nog een extra vraag m.b.t. de veiligheid. Wanneer we de oudste zonder stoelverhoger in het midden plaatsen van de achterbank dan lopen de gordels, laten we zeggen, niet ideaal: heupgordel over de buik, schuine gordel erg hoog/bij hals.

Wanneer we de kleinst mogelijke stoelverhoger plaatsen dan kunnen de gordels alleen vast/losgemaakt worden wanneer een van de buitenste zitjes (maxi-cosi) is verwijderd. Wanneer je snel de auto uitmoet bij een ongeval kunnen de gordels dus niet makkelijk los. Dat lijkt me ook een veiligheidsrisico. Wat moeten we nu doen?***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik begrijp het dilemma. Misschien zou u nog een gordelhoesje kunnen overwegen waardoor het diagonale gedeelte wat minder scherp voor de hals is.

En anders zou ik tóch een hogere zit prefereren boven het ongemakkelijke. Een aanrijding hoeft niet altijd te betekenen dat iedereen er heel snel uit moet. En bij een relatief niet al te ernstige aanrijding kan een niet goed aanliggende gordel niet de optimale bescherming bieden en al gauw onnodig letsel veroorzaken.