Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto import /verkoop in slowakije

Vraag gesteld door hayobethlehem op 11 september 2017

Mijn schoonvader wil zijn auto voor een symbolisch bedrag aan mijn vrouw verkopen. Wat is de beste manier om deze verkoop/import te regelen? vrouw en schoonvader zijn beide slowaaks staatsburger, dus dat maakt verkoop in dat land misschien makkelijker. Maar dan moet ze wel eerst een slowaaks kenteken krijgen. dan moet het nog naar NL geimporteerd worden. Is er een manier om niet 2x een kenteken te hoeven aanvragen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een te importeren auto vanuit Slowakije.

Ik begrijp dat de auto op een Slowaaks kenteken staat en dat uw vrouw deze vervolgens in Nederland wil invoeren.

Uw vrouw zou gerust met het huidige kenteken naar Nederland kunnen rijden en vervolgens via de RDW (keuring, aanvraag Ned. kenteken) en Belastingdienst (aangifte BPM). Uiteindelijk gaat de auto van vader naar dochter en lijkt het me in een dergelijk geval onnodig een nieuw Slowaaks kenteken aan te vragen. En de RDW hoeft niet te weten óf, van wie en voor hoeveel de auto is gekocht. Als alle papieren maar aanwezig zijn. De RDW zal er vervolgens voor zorgen dat de auto in Slowakije wordt uitgeschreven.

Wanneer uw vrouw formeel wel Nederlands ingezete is mag ze eigenlijk niet met een buitenlands kenteken in Nederland rijden. Daar kan wel een vrijstelling van maximaal 14 dagen voor aangevraagd worden via deze website van de Belastingdienst.

Voor aanvullende info zie ook onze pagina Hoe haal je een auto uit het buitenland?***

Reactie van hayobethlehem:

Bedankt! het klinkt dan het beste om gewoon pa met de auto naar NL te laten komen, en dan naar de RDW te gaan. Vrouw heeft SK paspoort, maar woont wel in NL.***

Reactie van Jos van der Drift:

Precies. Dat lijkt me de meest simpele procedure.