Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bij gas los maakt de aandrijving een schurend geluid

Vraag gesteld door Theo Prudon op 3 april 2017

Bij gas los en koppeling ingetrapt is het geluid weg. Volgens de garage schade in de versnellingsbak, maar schakelen en koppelen gaan prima. Lijkt dus meer de aandrijving. Wat kan het zijn? En valt dit onder een coulance-regeling (Skoda van 2014, 120.000 km, 90 % gebruik op snelweg buiten de spits). Volgens de garage niet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een schurend geluid bij uw Skoda.

Uw garage komt wat mij betreft tot de juiste diagnose. Bij het intrappen van de koppeling is het geluid weg en dat duidt duidelijk op een versnellingsbaklager die dan niet meer hoorbaar is. Voor schakelen en ontkoppelen zijn er verder geen gevolgen. Maar vermoedelijk gaat het om het om een defect hoofdaslager van de versnellingsbak die een zagend en schurend geluid veroorzaakt.

Wat leeftijd en kilometrage betreft is dit een niet te verwachten gebrek. Ik denk dat u écht moet aandringen op een coulant voorstel van de dealer. Wanneer u geen bevredigend aanbod krijgt kunt u voor het vervolgtraject het advies inwinnen bij mijn juridische collega's op dit platform. Ook buiten de garantieperiode mag u een bepaalde verwachting hebben van een product. En een versnellingsbaklager moet een langere levensduur kunnen garanderen. Zie ook aanvullend het stappenplan Klachten na Aankoop.