Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid LPG occasion

Vraag gesteld door Jacqui63 op 1 maart 2018

We hebben 2 occasion auto´s gezien en twijfel welke van de 2 het meest betrouwbaar is. Het gaat om een Seat Ibiza (2009) en Alpha Romeo (2005). Allebei rond 200k km gereden De Seat is LPG. Beide hebben een zeer losse versnellingspook (oorzaak?).
Advies horen we graag?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een betrouwbare gebruikte auto op LPG.

Wanneer betrouwbaarheid een belangrijk criterium is passen beide auto's niet binnen dat plaatje. De Seat staat op LPG en loop met een dergelijke tellerstand een groot risico op kostbaar motorisch onderhoud. Van een Alfa van 13 jaar met twee ton verwacht ik eerlijk gezegd ook niet nog de nodige duurzame kilometers en betrouwbare resterende gebruiksjaren. De ''slappe'' pook zou mogelijk kunnen duiden op slijtage op het schakelmechanisme. Dat is uiteraard altijd wel weer te herstellen.

Ik weet niet in hoeverre u heel erg merk en type auto gebonden bent. Maar wanneer betrouwbaarheid en duurzaamheid het uitgangspunt is, vindt u dat het meest bij de Aziatische merken. Hogere tellerstanden zijn dan ook minder snel een bezwaar. Verder denk ik dat de keuze voor LPG in het kader van duurzaamheid en onderhoudskosten niet verstandig is. Zeker bij hogere tellerstanden is de kans op een fikse motorische ingreep zoals een cilinderkop revisie niet uitzonderlijk. Benzine lijkt dan in het gebruik wel duurder maar wordt vaak weer ruimschoots gecompenseerd door lagere onderhoudskosten. Zeker waneer u wat budget betreft meer bij oudere auto's met hogere tellerstanden terecht komt.