Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bekleding motorkap

Vraag gesteld door Logicus op 11 september 2018

Mijn auto is een Citroen Xsara Picasso 2006. De binnenbekleding van de motorkap is helemaal verpulverd en ligt op en tussen de motor. Een vriend zei dat het kan komen door een probleem met de motorkoeling, maar de computer liet niets zien en de watertemperatuur was gewoon. Klopt dat? Kan ik er wel mee rijden zolang het niet is hersteld?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de isolatie bekleding aan de binnenzijde van de motorkap van uw Citroën Xsara Picasso.

Na 12 gebruiksjaren moet u dit zien als een natuurlijk verouderingsproces als oorzaak van het verpulveren van de isolatie. Natuurlijk ook onder invloed van de uitstralende motorhitte, maar ook de buitentemperatuur gedurende een koude nacht om het contrast maar te benadrukken. Het is niet dat dit een signaal is dat er iets mis is met de motortemperatuur. Uiteindelijk heeft u daar een temperatuurmeter voor en en zonder koelwaterverlies lijkt mij het koelsysteem dik in orde.

U moet dit echt zien als het verval van isolatiemateriaal na 12 jaar. Het is wel belangrijk dat losse stukken geen kwaad kunnen en bij draaiende componenten terecht kunnen komen zoals een aandrijfriem of dynamo. Misschien dat u van een sloopauto nog een frisse beplating zou kunnen aanschaffen. Overigens komen we de steenmarter óók nog weleens tegen die dit materiaal gebruikt om bijvoorbeeld een nest te bouwen. Die optie als oorzaak wil ik u óók nog even melden.