Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wiel/bandenmaat Suzuki S cross

Vraag gesteld door Suzi op 17 november 2017

Kan ik op mijn Suzuki S cross banden monteren met de bandenmaat 195/65R15. De betreffende winterbanden zitten op een velg afkomstig van een Suzuki Sx4. Mijn huidige zomerbanden zitten op velg met de volgende bandenmaat:205/60R16.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent in de mogelijkheid een set winterbanden inclusief velgen van een Suzuki SX4 naar een Suzuki S-Cross over te zetten.

De velgen zijn geschikt. De steek, het aantal boutgaten en de naafdiameter komen overeen. Ook de ET-waarde is hetzelfde, wat een vereiste is.

De winterbanden zijn iets kleiner in omtrek. Dat verschil is circa 3%. Het advies van fabrikanten en bandenbranche is een afwijking van maximaal 1,5% groter, en maximaal 2% kleiner dan het origineel. Wij zijn er een voorstander van om dat advies aan te houden.

Bij een grotere afwijking verandert de aanduiding van snelheid en kilometers navenant mee. Ook kan bij een grotere afwijking het weggedrag nadelig beïnvloed worden. De vraag is echter of u er met 3% iets van merkt.

Het verschil in omtrek van de banden kan in de praktijk overigens anders zijn dan op basis van de rekensom. Twee banden met dezelfde maat van een ander fabricaat kunnen soms niet exact even groot zijn. Slijtage van banden geeft ook een afwijking. Dat betekent dat de afwijking in omtrek bij deze twee banden in de praktijk groter of kleiner kan zijn.***

Reactie van Suzi:

Beste Erik Jan de Jong,

Bedankt voor de snelle reactie. De genoemde bezwaren ga ik voor lief nemen, want de winterbanden liggen er maar voor 3 a 4 maanden op en ik rijd in de winter voornamelijk in Nederland en België en het aangrenzende grensgebied in Duitsland.