Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kinderzitje voorin de auto

Vraag gesteld door yrneH op 2 februari 2016

Goedemiddag,

De pagina http://www.anwb.nl/rechtshulp/in-het-verkeer/verkeersregels/vervoer-kinderen-nederland meldt dat een kind onder de 135 cm verplicht in een zitje moet.

Mijn dochter van 95 cm heeft uiteraard een goedgekeurd zitje. Ik wil haar ook wel eens voorin op de bijrijdersstoel vervoeren (in het kinderzitje), bijvoorbeeld omdat de achterbank naar beneden is geklapt of gewoon omdat het kan.

Specifiek over vervoer van kinderen voorin kan ik geen informatie vinden.

Alvast bedankt voor de antwoorden, 

Henry

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Voorwaartse kinderstoel
Kinderen in een voorwaarts gerichte kinderstoel mogen voorin de auto zitten, ook als op die plek een airbag is ingeschakeld. Wij adviseren in verband met de airbag wel om de passagiersstoel in dat geval zo ver mogelijk naar achteren te zetten.

Achterwaartse kinderstoel
Achterwaarts geplaatste zitjes, zoals babystoeltjes, mogen niet op de voorstoel worden gemonteerd als die plek is voorzien van een airbag, behalve als die airbag is uitgeschakeld.

Zie ook onze autostoeltjes test.

 


***

 

 

 

Reactie van waal28:
En hoe zit dat dan bij een zitverhoger? Mag dat ook voorin?
Mijn zoontje vraagt al vaker of hij voorin mag zitten.
Hij is 1.13 en zit achter op een zitverhoger.

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
Kinderen in een passend kinderbeveiligingsmiddel (zoals bij deze lengte een zitverhoger) mogen op de voorste passagiersstoel worden vervoerd. Overigens is een zitverhoger met rugleuning aan te raden, omdat de zijdelingse bescherming daarmee beter is. De veiligste plaats voor kinderen blijft echter achterin.