Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto is net 4 jaar: waterpomp en distriebutieriem kapot

Vraag gesteld door Idaenmaria op 4 juli 2018

Skoda Ocatavia, onderhoud altijd op tijd bij erkende Skodadealer laten doen. Had de distriebutieriem niet op tijd door garage vervangen moeten worden? Nu ook waterpomp kapot, veel reparatiekosten nu.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat uw Skoda Octavia van 4 jaar een kapotte distributieriem en waterpomp heeft.


De Octavia van deze generatie kent 7 verschillend motorvarianten. Graag aanvullende info over het motortype en kilometerstand.***

Reactie van Idaenmaria:

Skoda Octavia Elegance Businessline 1.8 TSI 132KW. COMBI DSG
Nu 80.000 km***

Reactie van Jos van der Drift:

Bij deze generatie 1.8 TSI Octavia kom ik géén distributieriem tegen. Hier is sprake van een distributieketting en een balansasketting. Bedoelt u misschien de multiriem en niet de distributieriem?***

Reactie van Idaenmaria:

Distriebutieketting***

Reactie van Jos van der Drift:

Wat de distributie betreft wordt daar geen vervangingstermijn voor voorgeschreven. Op basis van de leeftijd is een defect aan de distributieketting een buitensporig gebrek. Dat geldt ook voor de waterpomp.

Ik heb niet helemaal een compleet helder beeld van wat er precies aan de hand is. De waterpomp wordt als het goed is door een apart riempje aangedreven en niet door de ketting. Maar een defecte waterpomp en distributie is per definitie niet iets wat u bij deze leeftijd hoeft te verwachten en zou u de leverancier aansprakelijk moeten stellen. Zie hiervoor ons Stappenplan klachten na aankoop.