Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop Opel Zafira 1.6cdti 2013

Vraag gesteld door Bertus67 op 20 augustus 2018

Goedeavond

Ben van plan een Opel Zafira 1.6cdti uit aug.2013 te kopen.
Deze heeft 202.288km gelopen.
Wat kan ik voor problemen tegen komen bij deze auto?
Als ik het Opel forum lees zijn deze Opel niet goed.
Er makeerd telkens van aan.
Is dit waar?

Gr. BERTUS Eshuis

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Opel Zafira 1.6 CDTi.

Deze in 2013 geïntroduceerde diesel is in plaats gekomen van de 2.0 l versie die bij ons wel bekend stond om een motorisch vervelend probleem. Over de opvolger, deze 1.6 l CDTi met 136 pk, kennen wij geen verontrustende berichten. Ook niet bij overige Opel modelen met deze krachtbron onder de kap. Deze generatie Zafira kent overigens maar een paar kleine aandachtspunten zoals in onze Occasiontest Opel Zafira Tourer door de Wegenwacht gemeld. Maar wat ons betreft heeft deze auto een zeer betrouwbare reputatie en zie ik de berichten op internet en fora als incidenten en niet als typerend voor de combinatie merk, type en motoruitvoering.

Dat neemt niet weg dat een diesel met meer dan twee ton op de teller altijd een zeker technisch risico looopt. Motorisch denk ik dan aan de brandstofpomp en verstuivers maar ook de turbo kan vanaf deze kilometrage best weleens aan de beurt zijn. En een koppeling met vliegwiel sluit ik ook bij dit soort tellerstanden. We zijn altijd geneigd te denken dat een diesel zeer duurzaam is maar er zijn weldegelijk onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Dan loopt het allemaal wel meteen fors in de papieren wanneer het dit soort onderdelen betreft.

Weet dus wat u koopt. Met name het onderhoudsverleden moet bevestigen dat dit altijd keurig is uitgevoerd volgens het onderhoudsschema van de fabrikant. En tenminste 6 maanden garantie zou u altijd als stok achter de deur moeten hebben bij dit soort kilometrages. Want gevorderde slijtage of achterstallig en uitgesteld onderhoud ligt per definitie op de loer rond deze tellerstand. Ongeacht merk en type auto.