Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lakschade motorkap ten gevolge van fabricagefout

Vraag gesteld door yokro op 30 november 2017

Citroen C4 uit jan 2011 ( 86-PJB-8). Hechting van lak op moterklep is bij meerdere auto's van dit type niet goed. Zo ook bij onze auto. Gevolg: bobbelen en losbreken lak aan de randen. Cirtoen wil dit niet meer vergoeden omdat de auto ouder is dan 5 jaar. Volgens mij is een erkende fabricagefout nooit een reden om een vervaldatum te stellen aan het ontdekken van het mankement en claimen van vergoeding?!? Yolande Krooshof

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De lak van uw Citroen C4 bladdert op de rand van de motorkap af.

U geeft aan dat het een bekend probleem is. De lakgarantie op deze auto is drie jaar. De auto is 5 jaar oud. Op de garantie kunt u dus geenberoep meer doen. Maar er is ook nog consumentenbescherming op grond van de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van het product dat u koopt. Deze verwachtingen worden onder meer bepaald door de leeftijd, het gebruik en onderhoud van het product. Ook moet aannemelijk zijn dat het gebrek al vanaf de levering aanwezig is. U kunt op grond van deze regeling de verkoper aanspreken.

In uw geval betreft het een auto van 5 jaar oud. De lak mag bij de huidige generatie auto’s na 5 jaar nog niet loslaten. Dit komt voor risico van de verkoper. De verkoper moet dit probleem voor u oplossen en het gebrek herstellen.

Voor de wijze waarop uw de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

Komt u er met de verkoper niet uit, dan kunt u op basis van de genoemde redelijke verwachtingen uw zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.