Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verschil tussen dagwaarde en waardebepaling

Vraag gesteld door WilcodR op 24 januari 2018

Bij inruil geeft de garage zo'n 3000 euro minder dan de waardebepaling volgens ANWB en BOVAG. Zij schermen met sites als www.wijkopenautos.nl
Hoe kan dit ? En klopt de waardebepaling dan wel of geven deze sites onjuiste informatie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verschil tussen de dagwaarde en een waardebepaling.

De ANWB/Bovag Koerslijst geeft een richtprijs van de waarde afhankelijk van de situatie. De waarde bij inruil is weer anders dan bij koop bij een Bovag garage en wéér anders tussen twee particulieren. Deze waarde indicaties kan geen rekening houden met soms de wisselende staat en conditie van een auto. Een auto met rondom butsen en deuken zal uiteindelijk een andere waarde hebben dan een die smetteloos is.

De dagwaarde is heel specifieke voor die ene individuele bewuste auto, inclusief de algehele staat en conditie. Bij schade of total loss is er vaak sprake van een dagwaarde vastgesteld door een expert die het object ook daadwerkelijk kan beoordelen. Op afstand kan de Koerslijst dat niet, vandaar dat het een indicatie is.

De inruilwaarde op onze Koerslijst is marktconform en wordt met grote regelmaat herzien door de Koerslijst commissie, met naast de Bovag en ANWB óók vertegenwoordigers uit de branche. De Koerslijst is dus absoluut representatief.

Het verschil waar u op doelt heeft te maken met het aanbieden aan wijkopenautos.nl. De auto wordt feitelijk aan een handelaar aangeboden die natuurlijk met lage biedingen komt, en zou ongeveer overeenkomstig moeten zijn met de veilingwaarde in onze Koerslijst. Maar wanneer u een auto gaat inruilen is de inruilwaarde volgens onze Koerslijst het uitgangspunt. Wanneer de garage vervolgens komt met een veel lager bedrag vanuit de handel, is het reden een deur verder te gaan. Dan doet u uzelf daarmee te kort.