Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Flatrun banden vervangen door gewone banden.

Vraag gesteld door Pieter211242 op 25 juli 2017

Mijn auto, een bmw x1, staat standaard op flatrun banden. Bij de komende banden wissel wil ik gewone banden laten aanbrengen. Bij een verkooppunt voor autobanden werd mij dit afgeraden. De auto zou zijn afgestemd op flatrun banden. Door montage van gewone banden zou het rijgedrag van de auto slechter worden.

Ik kan mij dat moeilijk voorstellen. In het instructieboek van de auto staat slechts dat flatrun banden moeten worden aangebracht in verband met het ontbreken van een reserve band en autokrik. Maar niets over een slecht weggedrag.

Mijn vraag is of het aanbrengen van gewone banden een negatieve invloed heeft op het rijgedrag?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het vervangen van runflat banden door "normale" banden een negatieve invloed heeft op het rijgedrag van de auto.

Het plaatsen van normale banden in plaats van runflat banden heeft invloed op het rijgedrag van de auto maar hoeft niet negatief te zijn.

Met normale banden zal de auto comfortabeler worden en een minder sportief karakter krijgen. Bij runflat banden zijn de wangen stugger waardoor er minder demping is van kleine oneffenheden in het wegdek en het stuur directer zal aanvoelen.

Door het plaatsen van "normale"banden zal de auto iets minder direct sturen maar wel comfortabeler worden.