Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Electr fietsen op trekhaak

Vraag gesteld door Dickmolen op 6 september 2018

Wij willen 2 elektrische fietsen meenemen op de trekhaak van een Suzuki Ignis. De kogeldruk is 50 kg. Het ene advies is , de auto kan meer hebben dan de 50kg en een ander advies, niet doen. De druk op de voorwielen wordt te licht en dat heeft invloed op de elektronica. Heeft iemand ervaring?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van twee e-bikes.

Op ons platform is deze vraag al vele malen beantwoord.

De opgegeven kogeldruk heeft feitelijk niets te maken met de sterkte van de trekhaak maar is een opgave van de autofabrikant. Wanneer u met drager en twee e-bikes de 50 kilo kogeldruk overschrijdt bent u wettelijk formeel in overtreding.

Het is niet zo dat de veiligheid van de trekhaak in het geding komt maar de vastgestelde kogeldruk is meer gericht op de bestuurbaarheid van de auto. Met name in een beladen situatie, in combinatie met een aanhanger of caravan.

Zoals gezegd mag de kogeldruk óók in combinatie met een fietsdrager niet overschreden worden. In de praktijk hebben wij niet de ervaring dat daar nadrukkelijk op gecontroleerd wordt. Misschien omdat bij een deugdelijke drager en goed bevestigde fietsen de veiligheid niet écht in het geding is. Maar wettelijk is overschrijding niet toegestaan en kan bij noodlottig ongeval als verwijtbaar worden aangedragen.