Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boetes in Portugal

Vraag gesteld door paulensyl op 16 oktober 2018

Ik hoor dat auto's op buitenlands kenteken in Portugal in beslag genomen worden als de auto langer dan 6 maanden in Portugal is. Daarnaast worden nog eens heel erg hoge boetes opgelegd. We horen bedragen van 10, 12 en 16 duizend euro. Ook als de auto in Spanje APK gekeurd is.
Geldt overschrijding van de termijn ook als je tussentijds kortstondig voor andere zaken in Spanje geweest bent?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Alvorens uw vraag te beantwoorden, verneem ik graag eerst van u in welk land de auto is geregistreerd.***

Reactie van paulensyl:

De auto is in Nederland geregistreerd.***

Reactie van Michiel Claesen:

Tot dusver heb ik nog geen antwoord op uw vraag.

Verzekering
Als de auto zich meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland bevindt, bet u normaliter verplicht dit te menden aan uw verzekeraar. Laat u dit na, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de dekking bij ee eventuele schade. Ook kan een verzekeraar de polis per direct opzeggen.

Reden behoud van Nederlands kenteken?
Wat is voor u de voornaamste overweging om de auto meer dan zes maanden in Portugal te houden? Wat zijn uw overwegingen om de auto niet in Portugal op kenteken te zetten?***

Reactie van paulensyl:

De reden om het Nederlandse kenteken te willen behouden is dat het op Portugees kenteken zetten minimaal € 7.500 kost. Dat komt doordat de Vitara JLX 27 jaar oud is. Maar wel heel geschikt om daarmee in Portugal te rijden.***

Reactie van Michiel Claesen:

Helaas heb ik niet de bedragen weten te achterhalen.

Per kalenderjaar mag een in het buitenland geregistreerde auto maximaal zes maanden in Portugal verblijven. Het heeft derhalve geen zin om na zes maanden een paar dagen na Spanje te gaan. Na verblijf van zes maanden in Portugal, mag uw auto zich de zes maanden erna zich niet langer in Portugal begeven.

Ook loopt u verzekering technisch tegen problemen aan, wanneer u de auto langer dan toegestaan aaneengesloten in het buitenland verblijft.

Ik raad u derhalve ten zeerste af om de auto langer aaneengesloten in het buitenland te houden, dan is toegestaan op de polisvoorwaarden. Daarnaast bent u in Portugal in overtreding, wanneer u de auto per kalenderjaar langer dan zes maanden houdt.

Persoonlijk zou ik op zoek gaan naar een Suzuki Vitara op Portugees kenteken, wanneer u in Portugal een belastingnummer heeft, hetgeen het geval is, wanneer u er over een (vakantie)huis beschikt.