Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu Fiat Panda vaak ontladen

Vraag gesteld door Jancen op 16 maart 2017

Het betreft een probleem met een Fiat Panda 1.2.
Gegevens: Fiat Panda 1.2, Nieuw Jan. 2004, km stand ± 23.000 km, Accu 45 Ah vernieuwd jan. 2013.
Auto wordt gebruikt als “boodschappenwagen” voor mijn vrouw.
Accu laat het vaak afweten en is dan niet in staat om de startmotor rond te draaien.
Door accu op te laden met lader is de accu geheel geladen en start de motor prima maar na een korte rit lukt vaak het starten niet. (even naar de winkel). De accu is ook vaak ’s morgens niet te starten ofschoon de accu volgeladen is binnen gezet.
Na het opladen van de accu en de pluspool enkele dagen los blijft de accu op spanning. De auto staat altijd binnen. E.e.a. geeft volgens mij aan dat er een sluiting is in het elektrisch- circuit. Met de accu aangesloten en de contactsleutel niet in het slot is de accu binnen 4 dagen slechts 35% op spanning dus starten lukt niet.
Ik ben hiervoor niet naar de dealer geweest omdat mijn ervaring met Fiatdealers is dat ze alleen onderdelen vervangen en vaak zonder resultaat.
Graag zou ik in kontact komen met een gespecialiseerd bedrijf die dit euvel kan oplossen of misschien zijn er nog andere oplossingen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft problemen met de accu van uw Fiat Panda uit 2004 met 23.000 km op de teller. De accu is van januari 2013.

Het betreft een boodschappen auto die veel korte stukjes rijdt. De kans is groot dat er met starten en rijden meer stroom gebruikt wordt dan er wordt bijgeladen. Onder deze omstandigheden is het goed mogelijk dat de accu na 4 jaar stuk is en vervangen moet worden. Na 4 dagen kan de accu leeg zijn door een zogenaamde stille verbruiker en/of zelfontlading.

Gespecialiseerde bedrijven zijn GMTOdiagnosespecialisten die door heel Nederland te vinden zijn.


***

 

 

 

Reactie van Jancen:

 

 

Ik heb bij Kwikfit de accu van de Fiat Panda accu een accutest laten maken. De uitkomst was Accuwaarde 440 Ah gemeten 261 Ah. Geadviseerd werd de accu te vervangen. Laten uitvoeren en de problemen zijn uitgebleven. De Panda start weer als normaal. Bedankt voor de goede tip.