Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn er losse, universele Adaptive (Cruise) Control inbouwsets te koop?

Vraag gesteld door RvD op 22 maart 2015

Indien er in het voertuig al een elektronisch cruise control zit, zijn er dan losse, universele inbouwsets om deze om te bouwen naar een adaptive cruise control? Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo moeilijk, een radar, regelsysteem, interface naar de bestaande cruise control en een regelkastje op het dashboard.

Ik heb gezocht op internet naar "after market adaptive cruise control". Ik heb veel vragen hierover gezien, maar geen antwoorden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Achteraf inbouw of aanpassingen op bestaande systemen is er in dit stadium niet. Ik denk dat het op basis van de allernieuwste systemen ook best complex is. Uiteindelijk zijn die auto's zelfs in staat file te rijden inclusief remmen, stilstaan en weer optrekken.

 


***

 

 

 

Reactie van RvD:
Volgens mij zijn er maar een beperkt aantal leveranciers van elektronische cruise control systemen en nog minder van adaptive cruise control systemen. Als leek lijkt het mij technisch realiseerbaar, het gaat om bestaande technische componenten die gekoppeld moeten worden via een stukje nieuwe software (interface). Ik vermoed dat, als ze er nog niet zijn, het door de geringe vraag economisch nog niet rendabel is.

Een andere oplossing, is een compleet universeel adaptive cruise control systeem. Misschien wel eenvoudiger dan op een bestaande cruise control aansluiten, omdat er niet per merk een interface ontwikkeld moet worden. Inbouw van een universeel cruise control systeem is ook relatief eenvoudig.