Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom zit bij de ene auto de tankdop links en bij de andere rechts?

Vraag gesteld door op 8 februari 2021

Ik heb op internet naar het antwoord op deze vraag gezocht, maar ik krijg heel veel verschillende antwoorden. Weten jullie hoe het zit?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt weten waarom bij de ene auto de tankdop aan de linkerkant van de auto zit, en bij de andere auto aan de rechterkant. 

Tankdop links of rechts
Een fabrikant moet de vulopening érgens plaatsen en dat kan aan beide kanten. De redenatie is nu een beetje achterhaald, maar de keuze voor de plaats van de vulopening is meestal gebaseerd op de grootste afzetmarkt en of er daar links of rechts wordt gereden. Auto’s geproduceerd in landen waar men rechts rijdt, of auto’s die vooral geëxporteerd worden naar landen waar men rechts rijdt, hebben de vulopening meestal aan de rechterkant. Denk aan Europese merken waarvan de grootste afzet in rechts-rijdende landen plaatsvindt.

Veiligheid
Het idee is dat bij benzinepompen die vlak aan de weg liggen (wat ook haast niet meer voorkomt) het verkeer aan de andere kant langs raast dan de kant waar de vulopening zit, en waar dus een persoon de auto staat af te tanken. Japanse auto’s hebben de tankdop meestal links zitten. Uitzonderingen zijn er altijd en dat worden er alleen maar meer, gezien de vele samenwerkingsverbanden en fusies tussen verschillende merken, zoals Renault-Nissan. Het is dus geen wet van Meden en Perzen en uitzonderingen op de ‘regel’ zijn talloos. De eerste Toyota Prius had de tankdop bijvoorbeeld rechts, latere generaties kregen de vulopening aan de linkerkant.

Geheugensteuntje
Op het dashboard van de auto waarin je rijdt kan je zien aan welke kant de tankdop zit. Dat wordt aangegeven met een pijltje (of driehoekje met de punt naar links of rechts). En als er een benzinepompje wordt afgebeeld op het instrumentenpaneel, dan zit de tankdop altijd aan dezelfde kant als waar de slang van de pomp is afgebeeld.