Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion rond de 10.000 euro

Vraag gesteld door Olabyrint op 5 augustus 2018

Op dit moment rijden wij een Toyota Auris uit 2009. De auto heeft 170.000 op de teller en begint langzamerhand wat mankementen ter vertonen en met een baby van 10 maanden is extra ruimte ook gewenst.
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een vervangende auto en een aantal auto’s hebben mijn interesse. Aangezien ik totaal geen kenner ben wil ik graag andermans mening horen gezien de wens om in de te kopen auto 5 a 6 jaar zo probleemloos mogelijk te rijden tegen de laagst mogelijke kosten:

Een te importeren Mitsubishi ASX met ongeveer een ton op de teller ui 2011/2012. Waarom deze auto: relatief licht, veilig, zeer betrouwbaar en ruim. En niet een gewild model dus de prijs is ok.

Een Skoda Octavia/Ford Focus station. Ook uit het zelfde jaar ongeveer. IK vind het geen leuke of mooie auto’s maar ze voldoen wel aan mijn wensen.

Een Volvo V50. Dan is de auto voor deze prijs wel wat ouder. Vooral een favoriet van mijn vrouw.

Een Mercedes Benz B. Uit 2010 met een ton op de teller. Prachtige auto met ruime kofferbak. Je betaalt nogal voor het merk volgens mij en de onderhoudskosten zijn volgens de ANWB vrij hoog.

Een Chevrolet Cruze station. IK stuitte er toevallig op en de cruze is spotgoedkoop als occasion en volgens de ANWB een vrij betrouwbare auto. Enig nadeel is alleen dat ie vrij zwaar is.

IK ben benieuwd naar jullie reacties! EN alvast bedankt

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een vervangende auto voor uw Toyota Auris.

De Volvo en Mercedes zijn zeker auto's die wellicht ook wat uitstraling en afwerking betreft erg aanspreken. Bij beide merken hangt er aan die exclusiviteit wel een hoger prijskaartje. Zowel wat onderhoud betreft en binnen het beschikbare budget wellicht een concessie betreffende het bouwjaar.

De Mitsubishi is inderdaad alles wat u zelf al opsomt. Het rijgedrag blijft wel wat achter bij de andere kandidaten maar een eerlijke, oprechte betrouwbare auto zonder onaangename verrassingen. In dat zelfde plaatje past de Chevrolet Cruze. Géén courante modellen die je vooral ''op'' moet rijden en die vermoedelijk aan het eind van de rit het prima hebben gedaan. Snel inruilen levert vermoedelijk een behoorlijke afschrijving op dus een lange gebruiksduur moet dan wel het uitgangspunt zijn.

De Focus en Octavia hebben misschien de beste mix. De Octavia blinkt uit in binnenruimte en is erg comfortabel. De Focus staat bekend om een zeer goed rij- en stuurgedrag. Het zijn beiden misschien geen prachtige verschijningen maar échte gezinsauto's zonder franje. Wel erg betrouwbaar en niet bovengemiddeld duur in onderhoud. Wat mij betreft is dit tweetal dus favoriet met een lichte voorkeur voor de ruimte en het comfort van de Octavia.***

Reactie van Olabyrint:

Dank voor het heldere antwoord.

Aangezien ik naar aanleiding van uw antwoord een keuze ga maken tussen de Mitsubishi, Chevrolet, Ford en Skoda.

Als de ene auto uit 2011 komt met 80 op de teller en de andere uit 2014 met 120 op de teller wat is dan de meest verstandige keuze? Is de leeftijd prioritair of is dat de kilometerstand?

Of maakt dat allemaal niet zoveel uit omdat ik niet weet hoe er mee gereden is en voor onderhoud volgens het boekje geldt dan?***

Reactie van Jos van der Drift:

Kilometerstandverschillen tussen 80.000 en 120.000 km hoeven niet heel erg bepalend te zijn voor uw keuze. 3 jaar leeftijdsverschil is wel een redelijk verschil maar een jaartje jonger of ouder is wat mij betreft ook een ondergeschikt criterium.

Ik denk dat u moet beginnen met een maximale kilomterage. 120.000 km lijkt me dan een redelijke grens om nog de nodige duurzame en betrouwbare gebruiksjaren vooruit te kunnen. Het volgende criterium is het budget en vervolgens binnen welke bouwjaren. Vervolgens is het de kunst om in het hele aanbod het netste exemplaar te vinden. Dus binnen alle criteria gaat het dan om de best onderhouden, netst bereden en meest frisse auto. Dan zou het best kunnen dat u op een auto stuit die misschien niet de jongste is en óók niet met de laagste tellerstand. Maar wel een die zowel van binnen als van buiten keurig bereden lijkt, met een heldere onderhoudshistorie. Dan zijn binnen de zoekcriteria leeftijd en kilometrage dus ondergeschikt.