Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jaarlijks uitgebreid remmen controleren?

Vraag gesteld door jos blokpoel op 18 september 2018

Is het nodig om bij een Golf Jetta TSI van 2009 jaarlijks uitgebreid de remmen te controleren?Kleine beurt ad € 200 en grote beurt (oa.demonteren inclusief eventueel bijwerken onderdelen) ad. € 400).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het uitgebreid controleren van de remmen jaarlijks uitgevoerd moet worden.

Wanneer ik naar de inspectiegegevens kijk zie bij de jaarlijkse verversbeurt wel vermeld staan; ''Controleren: Remblokken en remschijven. (Slijtage en toestand controleren.)''. Dat lijkt dus conform de fabrieksvoorschriften.

Overigens is visuele controle van het remsysteem niet héél arbeidsintensief. Ik weet niet of de betreffende Jetta voorzien is van óók remschijven achter. In zo'n geval is het al snel bekeken wat de staat en conditie van het remsysteem rondom is. Daarbij komt ook dat de jaarlijkse APK óók voorschrijft de remmen o.a. visueel te controleren. Dat doen ze dus vast geen twee keer in combinatie met een beurt.

U zou dus best gericht de opdracht kunnen geven om bij de combinatie beurt en APK niet nóg eens de remmen te checken. Dat wordt feitelijk bij de APK al gedaan. Behalve wanneer er achter remtrommels zijn gemonteerd. Dan vind ik het niet onredelijk dat deze gedemonteerd wordt in het kader van voorgeschreven onderhoud.

 


***

 

 

 

Reactie van jos blokpoel:
Beste Jos,

 

 

Wat zijn dat remtrommels achter en is dat standaard op een VW Jetta?
Versta je onder een combinatiebeurt een kleine beurt + APK?

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Trommelremmen achter is een wat meer gesloten remsysteem waardoor de conditie van de remmen niet makkelijk zichtbaar is. Dan moet het wiel en de trommel eraf om dit te kunnen waarnemen. Bij remschijven achter zijn -net als bij de voorremmen- door het wiel de remschijf met blokken redelijk makkelijk zichtbaar en te beoordelen. Welke remmen bij u achter gemonteerd zijn kan ik zo niet vaststellen. Dan heb ik de volledige identiteit van de auto nodig zoals bijvoorbeeld het kenteken.

 

 

Ik neem aan dat u gelijktijdig met de jaarlijkse beurt óók de apk laat doen. Ongeacht of dit een grote of kleine beurt is. Bij de APK krijgen de remmen al de nodige aandacht en is het ongeacht de beurt dubbel op wanneer dit binnen het onderhoud óók gebeurt. U zou dus bij een onderhoudsbeurt erop kunnen aandringen niet naar de remmen te laten kijken omdat dit al binnen de APK is inbegrepen. Anders betaalt u er misschien onnodig extra voor. Tenzij de APK gratis bij de beurt inbegrepen is.

 


***

 

 

 

Reactie van jos blokpoel:
Duidelijker kan niet!
Bedankt voor de support.