Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is na te gaan of de vervanging van een distributieriem werkelijk nodig is?

Vraag gesteld door Michel Dubois op 4 december 2017

Fiat Bravo 1.4 16klepper van 2009; riem vervangen in 2013 bij 35000 km door vorige eigenaar; nu 70.000 km; rij 10.000 per jaar nagenoeg uitsluitend op snelweg volgens nieuwe rijden principe. Garage stelt: na 5 jaar vervangen. Lijkt me echter niet nodig gezien geringe belasting. Is de staat van een distributieriem te controleren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de distributieriem van uw Fiat Bravo.

Van de 66 kW versie staat een vervangingsinterval van 120.000 km/ 5 jaar, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Formeel komt uw auto dus in 2018 weer in aanmerking voor een nieuwe distributie set. Niet wat betreft de gereden kilometers maar na 5 jaar is veroudering van het materiaal óók een reden om tot vervanging over te gaan.

Dat geldt overigens voor de meeste vervangingsintervallen, dat naast de kilometers óók de leeftijd van de riem relevant is. En op basis van een visuele controle, valt in de regel niet vast te stellen hoe lang deze ná de vervangingsinterval nog mee kan. Daarbij komt ook dat een gebroken riem grote motorschade oplevert en dat deze vervangingsinterval dus preventief is om breken te voorkomen. Helaas dus in uw geval ook 5 jaar na de laatste vervanging.