Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fluitend geluid toyota RAV 4

Vraag gesteld door Eldonenrico op 7 september 2017

Het fluitend geluid komt waarschijnlijk uit de versnellingsbak. Indrukken koppeling en het is weg. Er is wat olie getapt uit de versnellingsbak en er zat een beetje 'grit' in. Dus vermoedelijk een lager wat versleten is.
A. hoe kan dat na een km-stand van 93.000 km?
B. Wat is nu de beste optie: reviseren of een nieuwe versnellingsbak?
C. Aan welke kosten moet ik dan denken? Hoeveel uur staat er ongeveer voor het demonteren / monteren van de versnellingsbak exclusief reviseren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een fluitend geluid vanuit de transmissie van uw Toyota RAV4.

U berichtte hier al eerder over en bevestigt wat ik al vermoedde. De oorzaak valt niet echt aan te geven. Misschien dat een auto die vaak zware arbeid moet leveren zoals veel trekken (caravan/aanhanger), en dan wellicht ook met een laag motortoerental, wat sneller tegen een defect lager aanloopt. Maar gebruikelijk is het zeker niet bij deze kilometerstand.

Reviseren is een prima optie maar is de kans groot dat de dealer dat niet aanbiedt óf uitbesteedt. U kunt ook zélf kiezen voor een transmissie specialist die dagelijks dit soort klussen doet, voor misschien een scherpere prijs.

Een nieuwe bak is natuurlijk de meest zekere ingreep maar erg prijzig. Tenzij de dealer op basis van de leeftijd (?) en kilometrage van mening is dat een defect lager Toyota onwaardig is, en met een garantie/coulance-achtig voorstel komt. En wat mij betreft zou dat terecht zijn. Een levensduur van tenmiste 200.000 km past wel bij een dergelijk component. Als er een relatie is met een dealer waar de auto misschien ook vandaan komt, moet dit zeker aan hen worden voorgelegd.

Het de- en monteren van de bak schat ik in op 'n uur of vijf. Er zal overigens ongetwijfeld óók een nieuw koppelingset gemonteerd gaan worden.