Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

advies duitse importauto

Vraag gesteld door Martijn1 op 15 oktober 2015

Ik heb een auto (Hyundai i10) gekocht en aanbetaald. Het is een import auto uit duitsland. Ik zag daar niet direct kwaad in. Maar eenmaal thuis op internet gaan kijken en lees veel over kilometer fraude. Vervolgens wat beter naar de reviews van de garage gekeken en die zijn niet allemaal positief. Ik zie nergens dat Duitsland iets zoals NAP heeft. deze Hyundai heeft 60.000 op de teller en is van 2010. Wat kan ik het beste doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u van een geïmporteerde auto zekerheid kunt krijgen over de kilometerstand.

De kilometerhistorie van een van oorsprong buitenlandse auto valt moeilijk te checken. Er is op zich niks mis mee een import auto aan te schaffen maar laat de verkoper op een of andere manier de kilometerstand garanderen. Bijvoorbeeld met een onderhoudshistorie met vermelding van kilometerstanden wanneer het onderhoud heeft plaatsgevonden. Een aankoopkeuring vóór het tekenen van het koopcontract kan ook helderheid geven of de staat en conditie overeenkomt met de afgelezen kilometerstand.

In geval van de aangekochte I10 ben ik wel van mening dat op basis van de leeftijd een gemiddelde jaarkilometrage van 12.000 wat mij betreft niet argwanend klinkt. Dat past wel bij de gemiddelde I10 gebruiker. Hopelijk is er nog een onderhoudsboekje aanwezig met kilometerstanden en een dealer stempel die u nog zou kunnen benaderen.

Verder adviseer ik om bij de koop op het koopcontract óf in uw geval op de factuur de kilometerstand te laten vermelden. Wanneer achteraf dan blijkt dat deze feitelijk niet klopt zou u wellicht nog stappen kunnen ondernemen. Voor uw gemoedsrust zou u de auto nog bij een ANWB Keuringstation kunnen laten keuren. Misschien rolt er een prima auto uit met een geloofwaardige kilometerstand.