Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het verstandig een peugeot 1.6thp uit 2010 aan te schaffen?

Vraag gesteld door NWK op 1 februari 2017

Ik overweeg een peugeot met 1.6 thp automaat uit 2010 te kopen. Ik weet dat deze motor nogal wat problemen had: oprekken distributieketting en vervuiling van de motor met name meen ik. Is het oprekken van de ketting verholpen als deze is vervangen? En kan ik nagaan of de motor vervuild is? Is het met de automaat ook mogelijk zo nu en dan met hoger toerental te rijden zodat hij minder vervuild? De auto heeft 145000 gereden en is redelijk scherp geprijsd...€9000. Ik rij meestal maar 3 jaar met zo'n auto, krap 20000 km per jaar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de risico's voor de aanschaf van een Peugeot met thp motor.

In 2012 is er een modificatie doorgevoerd aan de kettingspanner waardoor de problemen met de distributieketting tot het verleden behoren. Wanneer van de bewuste Peugeot er al een noodzakelijk ingreep heeft plaatsgevonden is de verwachting dat dit op een duurzame manier is uitgevoerd.

Het probleem omtrent inwendige motorvervuiling kunt u zelf niet vast stellen, maar in het onderhoud wordt daar preventief op ingespeeld. Het is echter niet uit te sluiten dat dit verschijnsel tóch terug kan komen wanneer de auto vooral voor korte ritjes wordt ingezet bij met name bij lage toerentallen. Met de automaat kunt u wel kiezen voor de handmatige bediening om zo nu en dan geforceerd in een hoger toerengebied te rijden. Dat hoeft niet permanent maar bij gelegenheid kunt u op die manier wel anticiperen op het gevaar van motorvervuiling. Het tanken van premium brandstof kan ook een positieve bijdrage leveren.

Er kleeft dus absoluut een verhoogd risico aan dit motortype. Een transactie met bij voorkeur minimaal 6 maanden Bovag garantie is wel een aanbeveling.