Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe hoog is de laadspanning tijdens het rijden?

Vraag gesteld door kompas op 11 juli 2018

Goedendag,

Mijn peugeot 308sw 2013 (1,6 ehdi automaat) gaf twee weken terug een storingsmelding op het dashbord. hierop is de auto naar de dealer geweest en deze heeft de elektronische spanningshoudmodule vervangen. De auto kwam terug en gaf de eerste dagen geen storing. Daarna een paar keer weer wel. Hierop heb ik een voltmeter aangesloten op de auto. Deze gaf met een koude motor een laadspanning aan van 14,4 volt. echter als de motor warm werd (na 10 km rijden) dan zakt de laadspanning langzaam richting de 12,9 volt. als ik tijdens het rijden het gas los laat (auto laat uitrollen) dan stijgt het voltage weer richting de 14,7 volt. hierop is de auto weer naar de dealer geweest en deze heeft een kabelboom, een omvormer eenheid en een super condensator vervangen. De melding op het dashbord blijft nu weg. Maar de laadspanning blijft in mijn ogen vreemd. (koude motor 14,4 volt en warme motor zakt ie naar 12,9 volt). Het maakt bij stilstand niet uit of ik gas geef of niet. De spanning blijft gelijk. kloppen deze waarden voor een moderne dieselmotor of is er toch iets niet goed? (dynamo bijvoorbeeld)

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of de door u gemeten laadspanningen kloppen of dat er toch iets aan de hand is.

De door u gemeten laadspanningen zijn correct.

Bij moderne auto's wordt de dynamo uitgeschakeld als de accu boven de 80% ladingstoestand is. Dit is gedaan om brandstof te sparen, een uitgeschakelde dynamo heeft minder weerstand.

Om de accu van 80% naar 100% te laden wordt de dynamo 100% bekrachtigd als het gas wordt losgelaten, dus bij afremmen op de motor.

Als de dynamo wordt uitgeschakeld meet u dus de accuspanning en als de accu onder de 80% ladingstoestand is of als u afremt op de motor meet u de afgeregelde spanning van de dynamo.
***

Reactie van kompas:

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik had al een vermoeden dat het zoiets zou zijn. Wel jammer dat de merkdealer mij dit niet kon vertellen. Maar ik ben blij dat ik weer zorgeloos verder kan rijden. Dank u meneer Ruijgrok