Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

betrouwbaarheid auto's

Vraag gesteld door Hiddo op 2 februari 2016

Beste ANWB, ik wil een auto kopen van 2006-2009 met rond de 150.000 op de teller. Nu heb ik 2 vragen omtrent de betrouwbaarheid:
1. Wat is betrouwbaarder en kan meer kilometers lopen zonder al teveel problemen: een TDI of een benzine (zonder turbo) uit die periode. Ik zit met ongeveer 20.000km namelijk rond het omslagpunt volgens mij
2. Wat is betrouwbaarder: een BMW 3-serie of een VW Passat? Beide kan ik vinden met een 2.0 TDI motor of een 2.0 liter benzine. In de Adac pannenstatistiek lijkt de BMW een stuk betrouwbaarder dan de Passat, maar hoeveel zegt die statistiek...

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de betrouwbaarheid en duurzaamheid van twee verschillende auto's.

Op basis van uw jaarkilometrage is er wat omslagpunt betreft geen economische reden om voor een van de twee brandstoffen te kiezen. Het is inderdaad om het even.

Uitgaande van een kilometerstand van rond de 150.000 km gaat er wat mij betreft tóch een lichte voorkeur uit naar de BMW op benzine. Beide auto's kunnen vanaf deze kilometrage best voor wat duurder onderhoud en gebreken in aanmerking komen. Motorisch gezien zal zeker op het gebied verstuivers, brandstofpomp en turbo een diesel daarom méér risico lopen op hogere kosten.

De 3-serie wint inderdaad op punten betrouwbaarheidsonderzoeken. Maar na anderhalve ton zijn factoren als gebruik en onderhoud minstens zo belangrijk dan dergelijke statistieken. Motorisch zal de soepele turbo diesel in de Passat het meest genoeglijk zijn en is er duidelijk ook meer interieur ruimte en comfort. De BMW is misschien nog nadrukkelijker een rijders auto met een sublieme besturing, wegligging en uiteraard de achterwielaandrijving. Vandaar wat mij betreft de lichte voorkeur.