Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak van Dacia Duster is te laag

Vraag gesteld door ruud_v op 24 april 2017

Wij hebben een nieuwe Dacia Duster met een trekhaak (van de dealer). Als wij de caravan aankoppelen heeft de veiligheidsbeugel van de caravan slechts 5 cm ruimte tot de grond. Is dit normaal? Bij de kleinste drempel komt de beugel op de grond. In de folder van de Duster staat de trekhaak horizontaal gemonteerd, bij ons is dat duidelijk aflopend.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de trekhaak hoogte van uw Dacia Duster.

Bij het ontwerpen van een trekhaak gaat men uit van een auto met maximale belading. De hoogte moet dan tussen 350 en 420 mm liggen. De hoogte van de trekhaak meet je van het wegdek tot het hart van de kogel.

Toch kan het voorkomen dat in een statische situatie de haak voldoet aan de eisen terwijl dynamisch, in een rijdende situatie dus, er tóch iets in aanraking komt met het wegdek. De kans is dan groot dat dit min of meer in het veerkarakter van de auto zit opgesloten en dat een aanpassing noodzakelijk is. U moet dan denken (progressieve) hulpveren of verzwaarde bestaande veren. Overigens is dat niet heel ongebruikelijk en worden dergelijk ingrepen wel vaker gedaan om de auto mét caravan ook een wat stabieler weggedrag mee te geven.