Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheids-index winterbanden en velgrandbescherming

Vraag gesteld door Matsu_matsu op 24 september 2015

Op basis van de winterbandentest zou ik voor de Continental ContiWinterContact TS 850 205/55 R16 91H als winterband kiezen.
Maar nu is er ook een set te koop die iets goedkoper is, maar als snelheidsindex T (V. max= 190 m/uur) heeft.
Zijn laatst genoemde banden kwalitatief even goed of kan ik beter voor de '91H' versie kiezen?

Bovendien heb ik gezien dat er ook een versie te koop is met FR. Dat is een iets duurdere set met een velgrandbescherming. Is die bescherming echt functioneel?

Ik hoor het graag van u.

M.vr.gr. Matsu_matsu

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een winterband met een lagere snelheidscodering levert gemiddeld een fractie betere prestaties bij winterse weersomstandigheden. Een fractie goedkoper is in dit geval dus ook een fractie meer grip bij winters weer. Het verschil is bij een nog hogere snelheidscodering nóg nadrukkelijker.

Bij een bezoek aan Duitsland bent u wel formeel verplicht een stickertje op het dashboard te plaatsen met de vermelding dat de gemonteerde banden geschikt zijn voor maximaal 190 km/u.

Velgbescherming kan relevant zijn voor gebruikers die vaak aan de stoeprand moeten parkeren. Vooral wanneer het aluminium velgen betreft die door deze verdikking in de band nét voor dit soort beschadigingen wordt ontzien. Het hangt ook van uw gebruik af of dit een extra functionele investering is.