Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze: Toyota Prius Wagon of Renault Grand Scenic III

Vraag gesteld door Cmrlj op 5 september 2018

Ik zal binnenkort een andere auto moeten kopen. Gezien de transportbehoefte will ik graag een 7 persoonsauto kopen. Niet altijd zullen de achterste twee zitjes bezet zijn, en als ze bezet zijn is dat door kinderen van circa 8-10 jaar voor beperkte tijd.
Mijn shortlist is inmiddels beperkt tot een tweedehandse Prius Wagon of Grand Scenic III van rond 2011-2012 met ca 140.000 km op de teller.

Vraag is: wat is volgens jullie de beste keuze ? Ik neig naar de Prius Wagon met name vanwege de totale kosten, de betrouwbaarheid en automaat. De Grand Scenic ken ik al en heeft als voordeel lagere aanschafkosten bij gelijk bouwjaar en kilometrage (ca 2000,-) , langer onderhoudsinterval en simplere techniek.

Jaarkilometrage ca 17.500 maximaal, bezitsduur nog 5 jaar, aankoopbudget circa 12.500- 14.000 euro, 10 schadevrije jaren aantoonbaar.

Aanvulling: ik heb op de ANWB site al een kostenbereking gedaan voor beide auto's, maandkosten zouden voor de Prius ca. 600 euro zijn, en voor de Scenic ca 650 euro. Het verschil zit hem in de variabele kosten en dan met name in de brandstofkosten.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft zich georiënteerd op een andere auto en dat heeft uiteindelijk twee auto's opgeleverd.
Beide vergelijkbaar qua toepassingen maar ook erg verschillend op technisch gebied. De voordelen die u noemt van de Prius Wagon kan ik onderschrijven. De betrouwbaarheid en kwaliteit staan buiten kijf, de auto is goedkoper te exploiteren en de Toyota scoort beter op gebied van luchtkwaliteit. De auto zou dan wat duurder zijn in aanschaf bij gelijke leeftijd en kilometerstand, maar dat betaalt zich tijdens de gebruiksduur van vijf jaar terug.