Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroen C4 versnellingsbak

Vraag gesteld door Rik V-O op 12 januari 2018

Bij de ANWB autotest van de Citroën C4 wordt aangegeven dat er een probleem kan zijn met de lagers in de versnellingsbak. Geldt dit enkel voor de automatische versnellingsbak of ook voor de handmatige versnellingsbak? En in hoe vaak komt dit grofweg voor? Vraag geldt specifiek voor C4 1.4 Image (handmatige versnellingsbak) van september 2008. Hoe zit het tot slot met algehele betrouwbaarheid van deze auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de betrouwbaarheid van de Citroën C4.

Het oordeel van de Wegenwacht zoals vermeld in de Occasiontest Citroën C4 (2006/2010) is een afspiegeling van gebreken die meer dan gemiddeld voorkomen. Wat de bak betreft is dat de handgeschakelde versie. Het is niet zo dat elke C4 hier tegenaan loopt maar het is zeker een aandachtspunt bij de koop, vooral vanwege de hoge herstelkosten. Let dus bij een proefrit op bijgeluiden vanuit de transmissie. Dit is dus een zwakkere schakel.

De bobines zijn verantwoordelijk voor de ontsteking en komen we bij onze pechhulp ook nog weleens tegen. Dat geldt overigens voor meerdere merken en niet specifiek voor Citroën. Bobines hebben nu eenmaal niet altijd het eeuwige leven en dat risico loop elke benzine auto die richting een dergelijke respectabele leeftijd gaat.

Motorisch is er verder weinig op aan te merken, op soms een defecte koelsensor na. Verder heeft de 1.4 een prima reputatie, en wanneer u tijdens een uitgebreide proefrit géén nare geluiden uit de versnellingsbak oplevert, is dit gerust een verantwoorde koop. De bevindingen van de Wegenwacht lijken misschien héél wat, maar deze generatie C4 staat niet bekend om een onbetrouwbaar en storingsgevoelig karakter.