Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

subframebalk flink beschadigd

Vraag gesteld door Kavewee op 2 november 2018

bij het uitlijnen van mijn peugeot camper heeft men geconstateerd dat de subframebalk midden onder de auto flink beschadigd is.Wat kan dit eventueel tot gevolg hebben en is hier iets aan te doen? Zijn hier gepecialiseerde bedrijven voor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat het subframe van uw Peugeot camper beschadigd is.

Aan het subframe zit voor een belangrijk deel ook de voorwielophanging aan bevestigd. Een forse beschadiging kan belangrijke gevolgen hebben voor de wielstanden en het gehele rij- en stuurgedrag. Dat is vermoedelijk ook de relatie met het uitlijnen m.b.t. bepaalde klachten. Er waren vermoedelijk klachten in die richting.

Ik weet niet hoe serieus de beschadiging is en zou u een schadehersteller kunnen vragen er naar te kijken wat de technische mogelijkheden zijn. Maar vaak wordt een volledig subframe vervangen bij een ernstige vervorming. Dat is een arbeidsintensieve klus. Een subframe meestal nog wel van een gebruikt exemplaar te koop. Dat zou de kosten nog enigzins kunnen drukken wanneer vervangen de enige optie blijkt.***

Reactie van Kavewee:

Jos van der Drift,hartelijk dank voor de toelichting, helaas kan ik nu (niet of) laten bepalen,hoe ernstig de beschadiging is,aangezien de versnellingsbak naar de knoppen is,na 26.000 km, nadat de versnellingsbak nog geen 3 jaar geleden is gereviseerd,zou dit wellicht het gevolg kunnen zijn van de beschadiging van het subframe? Ook is er tot 3 keer toe,in de tussenliggende periode een aandrijfas losgekomen,hoogstmerkwaardig!***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik sluit inderdaad niet uit dat er een relatie is tussen het beschadigde subframe en de bak en aandrijfas problemen. Misschien hangt de bak er niet helemaal goed in met soortgelijke problemen als gevolg. Maar dat valt pas echt goed te beoordelen wanneer je een beeld hebt van het beschadigde subframe en in hoeverre dat inderdaad gevolgen kan hebben voor de ophanging van de bak en aandrijfassen.