Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

occasion aanschaffen

Vraag gesteld door Linda157 op 29 mei 2017

Ik wil een kleine auto afschaffen. Wat zijn stabiele auto's? Ik heb gekeken en kom zelf uit bij Opel Karl, Citroen C1, Kia Picanto, Peugeot 108, Toyota Aygo en de Smart 780. Ik had gehoopt dat dit ook lichte auto's zouden zijn maar ik kom uit in de groep 750 tot 850 kilo. Zijn er ook lichtere auto's? Én wat zijn de ervaringen met deze merken? Zijn er bepaalde technische mankementen bekend? En wat zijn positieve ervaringen? Ik heb zo'n 4 a 5500 euro te besteden. Wat kan ik voor dit geld verwachten? Qua leeftijd, gereden km e.d.? Ik had hiervoor een Peugeot 106 en daar was ik heel tevreden over.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een geschikte vervanger voor uw Peugeot 106.

Wat budget betreft komt u voor een gebruikte Opel Karl niet in aanmerking. Maar onder de 850 kg zijn er zeker geschikte kandidaten. De Peugeot 107, Ctitroen C1 en Toyota Aygo zijn nagenoeg gelijkwaardig aan elkaar en hebben een betrouwbare reputatie met prima rijeigenschappen. Binnen het genoemde bedrag zou u op ongeveer een 5-6 jaar oud exemplaar uit kunnen komen met rond de 50.000-60.000 km op de teller.

De Ford Ka, Fiat Panda en Renault Twingo zijn onder de 850 kg in bepaalde uitvoeringen ook beschikbaar. En voor het genoemde bedrag kunt u gerust bij niet al te hoge kilometerstanden nog vele jaren plezierige en betrouwbare kilometers mee afleggen. Het kleinste segment heeft veel duurzaamheid en betrouwbaarheid aan boord en gaat het met name om de voor u beste keuze met de prettigste rijeigenschappen.

Bij één categorie zwaarder komt ook de uitstekende Hyundai I10 in beeld of de Suzuki Splash en Opel Agila. Maar wat mij betreft staat het óók u in uw lijstje genoemde drietal van Toyota, Peugeot en Citroen gerust bovenaan. Met een 5-6 jaar oud exemplaar zou u gerust weer 10 jaar mee vooruit kunnen en verwacht ik tot 150.000 km geen buitensporige kosten.

Via o.a. deze tweedehands website kunt u op basis van verschillende zoekcriteria de markt verkennen. Ook de voorkeur voor een bepaalde gewichtsklasse kunt u naar behoefte invullen.***

Reactie van Linda157:

Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord. Nu weet ik een beetje wat ik kan verwachten.