Informatieve onderborden
Vraag gesteld door Speerhorst op 4 november 2018
Kan de ANWB voorstellen, volledig informatieve onderborden zoals "langere remweg", "geluidshinder" en "^500m^" in een andere kleur dan wit uit te voeren(bijvoorbeeld geel).
Vooral in combinatie met een bord A1 vind ik het eigenlijk onzin informatie. In een aantal gevallen is het zelfs te laat om je snelheid, na het lezen, nog aan te passen. Dus niet vermelden of in geel lijkt mij de oplossing.
Antwoord van Henny
ANWB ExpertOnze verkeerskundige beantwoordt u vraag als volgt:
We begrijpen dat het u gaat om twee zaken: waarom onzinnige borden handhaven en waarom niet een andere kleurstelling: zwart op geel?
Een snelheidsbeperking met een onderbord ‘langere remweg’.
Het heeft meestal te maken met de kwaliteit van het wegdek. Rijkswaterstaat (RWS) inspecteert veelvuldig de stroefheid van het wegdek. Als die onder een bepaalde norm komt, zouden ze die moeten aanpakken. Je ziet niks bijzonders, maar er is wel iets aan de hand.
Soms is het helemaal niet efficiënt om daar meteen aan het werk te gaan, omdat het om een relatief kort stuk gaat (stel je al die wegafzettingen maar voor). RWS besluit dan om het even zo te laten totdat de weg in zijn geheel aangepakt kan worden. Maar omdat het toch enig risico inhoudt als een weg wat ‘gladder’ is, zetten ze er een snelheidslimiet bij en/of een waarschuwing dat er een langere remweg is.
Er zal niet zo veel gecontroleerd worden op die max. snelheid; het is aan u om voor uw eigen veiligheid de situatie in te schatten en uw gedrag aan te passen.
Als het verkeer druk is, zou ik een iets grotere afstand aanhouden tot mijn voorligger op die wegvakken omdat er waarschijnlijk een iets langere remweg nodig is.
Het bord geluidhinder geeft aan waarom er een snelheidslimiet geldt. Dat stimuleert hopelijk om een - wellicht onlogische - snelheidsbeperking toch na te leven.
En de aanduiding 500 m lijkt ons sowieso een handige om te weten wanneer of hoe lang je ergens rekening mee moet houden.
Over kleurstellingen is uitgebreid onderzoek gedaan. Zwart op geel is een goede combinatie net zoals zwart op wit. Beide hebben een goed contrast en een goede leesbaarheid.
Waarom zwart op wit vervangen zou moeten worden door zwart op geel is ons niet duidelijk. Zwart op geel wordt doorgaans gebruikt voor tijdelijke aanduidingen. Als een van de onderborden om een tijdelijke situatie gaat is er dus iets voor te zeggen. Maar in zijn algemeenheid is zwart op wit net zo goed.
Deel deze pagina