Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aanschaf tweedehands auto

Vraag gesteld door Garage Gelukig op 10 oktober 2018

Geachte,
Ik heb op 07-07-2018 na een geslaagde proefrit een 2de hands BMW 5serie touring gekocht bij een auto bedrijf. (kenteken 75-PZ-KR) met een APK van 09-04-2018.
Bij het uitvoeren van een kleine beurt bij mijn garage kreeg ik te horen dat de balgen van de luchtvering en de remleiding voor de volgende APK in 2019 gerepareerd dienen te worden.
ook een mistlamp voor links, bevat vocht, en moet ook vervangen worden.
Dit schriftelijk gemeld aan de verkoper maar die stelt dat hij de APK niet heeft laten uitvoeren maar dat dit door de dealer waar hij de auto heeft gekocht is gedaan.
Hij geeft aan ook geen verdere informatie van zijn verkopende partij te hebben ontvangen.

De vraag is nu of dit deze garage nu vrijwaard van meld plicht.
het betreft dingen welke zelfs bij een hele lange proefrit niet kunnen worden ontdekt.
De auto moet hiervoor op een brug worden gezet en die heb ik natuurlijk niet, maar het autobedrijf dus wel.
Het komt mij voor dat dit bedrijf in het geheel niet naar de technische staat van deze auto heeft gekeken.
Voorbeeld hiervan is ook het feit dat ik had gevraagd het oliepeil te controleren en zonodig bij te vullen.
Hierop werdt bevestigend geantwoord, Ja meneer natuurlijk doen wij dit. wij kijken alles nog even goed na.

Een paar dagen na de aanschaf dacht ik dat het goed was toch even het oliepeil na te zien. Dus met de aanwijzigingen uit het instructieboekje dit gedaan.
Conclusie: oliepeil bijna onder minimum niveau. dus er was helemaal niet naar gekeken. Ik moest een liter olie bijvullen.

De reparatie gaat ongeveer 1800 euro kosten maar als ik dit van te voren had geweten had ik deze auto gewoon laten staan en verder gezocht.

wachten op uw reactie verblijf ik, hoogachtend,

B de Boer

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. De auto was drie maanden daarvoor APK gekeurd. Nu blijkt dat er voor de volgende APK een aantal reparaties nodig zijn. U vraagt wat uw rechten zijn.

APK

De APK is een keuring waarbij gekeken wordt naar een aantal punten van de auto op dat moment. Dit geeft geen garantie voor het gehele komende jaar. De vraag is dan of de auto destijds terecht is goedgekeurd. U zou hiervoor een herkeuring aan kunnen vragen bij de RDW.

Garantie/wet

Als u garantie heeft dan vallen de genoemde gebreken mogelijk onder de garantie. Heeft u de auto gekocht zonder garantie, dan kunt een beroep doen op de wet. U mag als consument namelijk redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Deze bepalen uw mogelijkheden. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Onderzoek

Als koper moet u onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. De verkoper hoeft de auto niet te onderzoeken. Als gebreken ook door een particulier eenvoudig te zien of bemerken dan zijn het geen verborgen gebreken. U hoeft als leek de auto niet op de brug te zetten.

U kunt de verkoper aanspreken als de gebreken nu al zo ernstig zijn dat deze nu moeten worden hersteld.

Stappenplan

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.