Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vraag over kinderzitjes test

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 30 november 2017

Goedemiddag. Ik heb een vraag over de Britax Romer stoeltjes in jullie autostoeltjestest. Ik weet niet of jullie hier antwoord op kunnen geven, maar ik hoop het! Dat zal mijn keuze hopelijk vergemakkelijken. In jullie test van de stoeltjes van 4 tot 12 jaar staan een aantal Britax Romer varianten. Ik heb begrepen dat ze onderling verschillen in wel of geen SICT, XP-Pad SecureGuard en de manier van het gebruik van Isofix. Buiten deze punten lijken de stoeltjes identiek aan elkaar vormgegeven. Hoe komt het dat de stoeltjes op het punt ergonomie toch erg van elkaar verschillen? Als voorbeeld:Alle Kidfix varianten hebben een minpunt op zithouding, deze is rechtop, de Kidfix SL SICT heeft hier geen minpunt op. Waar zit hem dit in? De XP varianten hebben zelfs een ongunstige zithouding. Waarin is deze ongunstiger dan de SL varianten, die enkel tamelijk rechtop zijn? Met vriendelijke groet, Ilse Crèvecoeur

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Inderdaad kent Britax Römer een groot aantal varianten van het Kid(fix) stoeltje. De geteste Kidfix II XP heeft ten aanzien van de Kidfix SL en de Kid een iets massievere hoofdsteun, waardoor er in de hoogste stand op schouderhoogte iets minder ruimte is. Hierdoor is de score op het subonderdeel ruimte voor het kind bij de XP versies iets lager.

Bij zithouding is er een foutje in de publicatie geslopen. De zithouding van de Kidfix SL SICT is namelijk gelijk aan die van de normale Kidfix SL en moet ook tamelijk rechtop zijn (dus een voldoende i.p.v. een goede score).

Bij de XP versie echter is de zithouding nog rechter op en daardoor ongunstig. Dit wordt veroorzaakt door de starre Isofix bevestiging. Bij de Kidfix SL en de Kid is de bevestiging meer flexibel, waardoor de rugleuning van het zitje meer de hoek van de rugleuning van de autostoel kan aannemen. Bij de XP versie is dat niet het geval.***

Reactie van ANWB Webcare:

De Cybex Solution M (-fix) SL staat boven in de lijst, waarom staat de M (-fix) zo’n stuk lager? Hij heeft een ster minder op schadelijke stoffen (maar scoort nog steeds goed).

Ook is er een ster minder op het gebruik, maar ik lees alleen een verschil in de kans op bedieningsfouten die klein zijn en bij de SL versie onmogelijk. Zijn deze 2 punten de enige reden dat de M(-fix) een stuk lager staat? Want als ik naar de beoordelingen kijk, heeft de M (-fix) ook betere punten zoals een optimale gordelloop, uitstekende zithouding en eenvoudig te verwijderen bekleding.

Daarnaast is deze stoel nog uitgerust met de verstelbare hoofdsteun en uitklapbare zijbescherming, maar deze opties geven kennelijk geen meerwaarde aan de M (-fix).

Waar zit hem het verschil nu vooral in?***

Reactie van Paul Engel:

U vraagt waarom de SL-versies van de Cybex Solution M autostoel een stuk lager in de tabel staan dan de niet-SL-versies.

Dat ze een stukje lager staan wil niet direct zeggen dat ze een stuk minder presteren. Alle geteste versies van de Cybex Solution M scoren namelijk vier sterren. Op de afzonderlijke testonderdelen fluctueren de prestaties iets. De ene keer de SL-versie wat beter en dan weer de niet-SL-versie. Uiteindelijk resulteert dit in een eindcijfer van 7,8 voor de SL-versies en een 7,7 voor de niet-SL-versies. Kortgezegd een heel klein verschil.