Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakend geluid bij schakelen naar 3e versnelling

Vraag gesteld door Mpjvd op 26 mei 2018

Als ik schaken van 2 naar 3 of van 4 naar 3 hoor ik af en toe de tandwielen knarsen. Dit gebeurt alleen als ik een lange periode heb gereden. Dus niet als ik alleen in de stad rij. Koppelingsplaten zijn 4 maanden geleden vervangen. Voor de rest schakeld en rijd hij goed. Lijkt ook wel een relatie te hebben met het weer. Vooral bij hoge temperaturen.
Het gaat om een Volvo v70 d5 uit 2002

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een krakend geluid bij schakeln naar de 3e versnelling.

Op basis van uw omschrijving denk ik aan de synchroniseerinrichting van met name de 3e versnelling die feitelijk het kraakloos schakelen moet regelen. Ik weet niet of vóór de ingreep van de de nieuwe koppeling dit verschijnsel er al was. Zo niet, zou het olieniveau van de bak nog even nagekeken moeten worden en of de voorgeschreven olie wel is toegepast.

Maar dit verschijnsel kan uiteindelijk inwendige slijtage van de bak zijn. Gezien de leeftijd en wellicht een hoge kilometrage ook weer niet héél uitzonderlijk. De versnellingsbak kan het overigens best lang volhouden met deze kraak. Revisie loopt in de duizenden euro's en is het misschien allemaal niet meer waard. Maar het checken van het olieniveau is wat mij betreft het eerste dat u zou moeten laten doen. Dat sluit al 'n hoop uit.