Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welke auto kan ik het beste huren voor in de bergen

Vraag gesteld door Annaatje op 26 maart 2018

ik ga naar de bergen in de buurt van de Mont Blanc. Een lichte wagen zal dan niet handig zijn. Wat is uw advies

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U gaat met een auto naar de Alpen. Met alle op dit moment verkrijgbare nieuwe auto's kunt u (ook beladen) prima in de bergen rijden.

Lichtere motoren zullen daarvoor wel in de toeren gehouden moeten worden om het vermogen te leveren dat nodig is. U zult dus later moeten opschakelen dan u op de vlakke weg gewend bent, zo benut u het potentieel van de motor optimaal. Reageert de motor niet goed op het gaspedaal, dan moet u terugschakelen zodat de motor meer toeren draait en dus meer vermogen levert. Vermogen hebben we in de bergen hard nodig, in tegenstelling tot een normale rit op de vlakke weg. Het is dus normaal dat daar een ander schakelgedrag en andere toerentallen bij horen dan u normaal gewend bent.

Op snelwegen kunnen ook hellingen voorkomen. De snelheid ligt daar hoger dus komt het nog meer aan op het motorvermogen. In die situatie kan de snelheid, ook bij het juiste toerental, terugzakken. Mocht u daar in de problemen komen kunt u altijd uitwijken naar de kruipstrook. Het vrachtverkeer is altijd nog langzamer dan de gemiddelde stadsauto van deze tijd.

Een zwaardere auto met meer trekkracht en vermogen levert vanzelfsprekend meer comfort en rust.