Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spanrol zonder bout.

Vraag gesteld door Fordfocuszetecse op 28 juni 2016

Sindskort heb ik de distributieriem inclusief spanrol vervangen van mijn auto. Het gaat hierbij om een Ford focus met 1.6 motor uit 2003. Het viel mij op dat de spanrol die erop gezet is geen bout heeft om te aan te spannen of te ontspannen. Er zit enkel een plaatje op met een inbusbout die hem van de spanning afhaalt. Volgens de monteur hoort dat zo.

Is dit niet merkwaardig? Heb namelijk nooit meegemaakt dat er geen spanbout in het midden erop zit. Want hoe moet nu de riem in de toekomst ontspannen worden bijvoorbeeld bij demontage? En moet het plaatje niet afgehaald worden en alsnog een bout opgezet worden? Als dat zo is, is er nu een risico dat de spanrol los kan komen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Van de Focus zijn verschillende type spanrollen met ook verschillende manieren van spannen.

Er is er inderdaad ook een zónder centrale bout in het lager maar met een inbus uitsparing. Als het goed is gaat het hier om een exemplaar die met veerspanning de snaar op spanning houdt. Met de inbus opening kan je het lager tegen de veerspanning in draaien en daarmee de snaar ontspannen om deze bijvoorbeeld weer te kunnen verwijderen. Dit is een bekend type spanner en hoeft u niet bang te zijn dat het lager losloopt.