Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW Polo 1.2 TSI maakt ratelend geluid bij het starten

Vraag gesteld door RobvP op 12 oktober 2017

Is een kortstondig ratelend geluid bij het starten van een VW Polo 1.2 TSI 6R van 2012 zorgelijk?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Ratelend geluid vanuit TSI-motor
Een ratelend geluid vanuit een TSI-motor is een goede reden om uw leverancier op te zoeken. Het verschijnsel is bekend, en kan duiden op een probleem met de spanner van de distributieketting, of de ketting zelf. Helaas hebben de TSI motoren de reputatie nog weleens distributie problemen te vertonen met een nieuwe ketting, geleiders en spanner als oplossing.

Slijtage ketting
Via de boordcomputer kan de dealer de slijtage van de ketting uitlezen. Als daaruit blijkt dat de ketting opgerekt is, dan kan een advies voor vervanging volgen, afhankelijk van de mate van slijtage. Een te slappe, uitgerekte ketting en aanverwante problemen heeft een behoorlijk aantal VW bezitters getroffen. In 2012 heeft de ANWB daar ook melding van gemaakt op onze website met als titel: ''Veel VW TSI-motoren met problemen''.

Advies
Ik wil u adviseren de dealer van het bijgeluid op de hoogte te brengen en nader te onderzoeken. Dit mogelijke gebrek kan immers in een verder gevorderd stadium motorschade opleveren. Veel van deze ingrepen zijn onder garantie of teminste onder coulance uitgevoerd. Let er dus op dat wanneer dit gebrek daadwerkelijk de oorzaak is van dit bijgeluid, u nadrukkelijk aanstuurt op garantie of tenminste een redelijk tegemoetkoming.

 


***

 

 

 

Reactie van RobvP:
Inmiddels is mijn auto voor onderzoek naar de garage geweest (kosteloos). Men heeft geluidsopnames gemaakt van de koude start en opgestuurd naar de importeur. Antwoord: omdat het ratelende geluid korter dan 3 sec. duurt, is dit niet verontrustend en komt het niet voor coulance in aanmerking. Coulance wordt overigens alleen verleend bij auto's jonger dan 5 jaar. Als ik het wil laten verhelpen moet de ketting en mogelijk de spanner vernieuwd worden. Kosten €800,- à €1200,-

Wat adviseert u? En moet ik hier genoegen mee nemen?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
U heeft het geluid laten beoordelen door de dealer, om er zeker van te zijn dat het niet om een probleem met de distributieketting gaat.
Het geluid na een koude start kan afkomstig zijn van de hydraulische kettingspanner. De spanner werkt op oliedruk, die bij een koude start eerst (binnen een aantal seconden) moet worden opgebouwd. Als het goed is hoort u het geluid niet na een tweede keer starten of bij een start bij warme motor.

Wat mij betreft kunt u ermee doorrijden. Wel is het geluid iets om in de gaten te houden. Het moet niet voortdurend hoorbaar zijn.